Bol virüslü kış geliyor

Kovid nedeniyle iki yıldır baskılanan tüm virüs enfeksiyonlarının bu yıl mevsimi dışına taşarak yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Ayper Somer, “Bu kış çocuklarımız açısından zor geçecek. Grip salgını erken başlayacak” dedi.

Çocuk enfeksiyon hastalıkları uzmanları, okulların açılmasıyla beraber bulaşıcı hastalıklar açısından zorlu bir kış beklendiğini kaydetti. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik İmmunoloji Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Ayper Somer, bu sonbahar ve kışın geçen senekinden daha zor geçeceğini söyleyerek "Çünkü yazımız çok kötü geçti. Bahar ve yaz ayları kötü geçti. Bu sadece Kovid-19 yüzünden değil, başka virüsler de hiç görmediğimiz kadar aktif oldular. O yüzden de enfeksiyon hastalıkları uzmanları çocuklar için bu kışın çok zor geçeceğini söylüyor" diye konuştu.

"GEÇEN YIL KOVİD VARDI"

Geçtiğimiz yıl yaz mevsiminde sadece koronavirüsle uğraştıklarını, diğer enfeksiyonların tek tük görüldüğünü anlatan Prof. Dr. Somer, "Yazın, sonbahar ve kış mevsimde görmeyi beklediğimiz birçok virüs hastalığı ile uğraştık. Önce nezleye neden olan rinovirüs çok fazla gördük ki çok ağır vakalar geliyordu. Şu anda derdimiz daha çok parainfluenza dediğimiz bir virüs. Bu da havlar tarzda öksürükle seyrediyor. Akciğere de inebiliyor ve ağır seyredebiliyor. Ölümcül değil" dedi.

"GRİP SALGINI ERKEN OLACAK"

Okullarda maske kullanımının kaldırılmasıyla sadece koronavirüs değil, diğer virüs enfeksiyonları açısından da çocukların tehlikeye girdiğine işaret eden Ayper, "Çok fazla çocuğumuz hastalanacak bu kış, öyle görünüyor. Türkiye'de genellikle Aralık ayında başlar influenza salgını. Ama bu yıl diğer virüslerle birlikte influenzanın da erken hareket etme riski var. Sonbahar kış; dolayısıyla çok virüslü günler bizi bekliyor. O nedenle hasta çocuklar okula gönderilmemeli, takip edilmeli" dedi.

İSHAL VAKALARI MAYISTAN BERİ KESİLMEDİ

İshallerin yaz mevsimini de aşarak halen devam ettiğini vurgulayan Somer, "Tüm virüslerle birlikte ishal virüsleri de artış gösterdi. Hala da geliyorlar. Mayıs ayından beri hiç kesilmedi ateşli ishal hastalıkları. Onların da etkenlerini saptamaya çalışıyoruz, rotavirüs var, adenovirüs var çoğunlukla. Bütün solunum yolu enfeksiyonları ile birlikte koronavirüs vakalarında da artış olacaktır" dedi.