Boğaz reflüsünün sebebi mide! 

Mide asidinin yukarı kaçması sonucu oluşan boğaz reflüsü, gıcık hissiyle kendini gösteriyor. Bu belirtilerinden dolayı da en sık farenjit ve sinüzit hastalığı ortaya çıkıyor!

Mide hastalıkları günümüzde sık rastlanan ve o yüzden de belirtileri hakkında bilgi sahibi olduğumuz sorunların ilk sıralarında geliyor. Özellikle mide reflüsü. Midedeki asidin yemek borusuna doğru kaçması şeklide tarif edilen reflü, boğazda da oluşabiliyor.

Göğüste yanma olmaz 

Boğaz reflüsü, kişinin boğazında yanma, öksürük, ses kısıklığı gibi belirtiler verdiği için, benzer semptomlara yol açan üst solunum yolları hastalıklarından farenjit ve sinüzit ile karıştırılabiliyor. Acıbadem Taksim Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Gediz Murat Serin, bu nedenle ‘tanısı zor’ bir hastalık olduğunu vurguluyor. Aslında mideyle boğaz reflüsünün arasında temel bir fark var: Göğüste yanma. Mide reflüsünde göğüste yanmanın çok tipik bir bulgu olduğunu ifade eden Doç. Dr. Gediz Murat Serin, boğaz reflüsü olanlarda bu etkinin görülmeyeceğini belirtiyor. Boğaz reflüsünün başka rahatsızlıklarla karışabileceğini de anlatan Doç. Dr. Gediz Murat Serin, buna örnek olarak farenjit ve sinüzit gibi üst solunum yolu hastalıklarını gösteriyor.

Kurtulmak için bunları yapın!

- Alkol ve sigaradan uzak durun. 

- Beslenmenize dikkat edin.

Sebze meyve ağırlıklı beslenin.

- Kola, salça, ketçap, domates, portakal, mandalina, limon ve sirke gibi asit içeriği olan gıdalardan kaçının.

- Kahve, çikolata gibi gıdaları fazla tüketmeyin.

- Stresten mümkün olduğunca uzak durun.

- Akşam yemeğini uyumadan en az iki saat önce yiyin.

- Yemeklerden hemen sonra yatış pozisyonuna geçmeyin.

- Yatarken başınızın altına yastık koyarak yükseltin.