Böbrek hastalarının çok su içmesi zararlı

Dünya nüfusunun yüzde 10’unda, Türkiye’de ise 18 yaşından büyük insanların yüzde 15’inde görülen böbrek rahatsızlıklarında hastanın bol su içmesi akciğer ödemine yol açıyor.

Bülent Ecevit Üniversitesi Nefroloji Ana Bilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Ali Borazan, böbrek hastalarının fazla su içmemesi, suyu düzenli olarak içmesi gerektiğini söyledi. Toplumda böbrek hastalarının bol su içmesi yönünde yanlış bir bilgi olduğunu ifade eden Borazan, “Hastaların son dönem böbrek yetmezliğine gelmemesi için, özellikle toplumda yanlış olarak bilindiği gibi fazla su içmemesi gerekir. 2 saatte bir bardak su veya sulu şeyler içmesi hasta için yeterlidir. Çok fazla su içtiği takdirde, son dönem böbrek yetmezliğine girmişse veya kalp yetmezliği varsa, hastanın kendi kendini boğması olarak tabir ettiğimiz, akciğer ödemi görülebilir. Bu yüzden hastalarımızın çok su içmek yerine düzenli olarak su içmesi gerektiğini önerebiliriz” dedi.

NON STEROİD AĞRI KESİCİLER BÖBREK HASTALARI İÇİN TEHLİKELİ

Böbrek hastalığının ilerlememesi için alınması gereken önlemlerden bahseden Prof. Dr. Ali Borazan, Böbrek hastalarının nonsteroid adı verilen ağrı kesicilerden kaçınması gerektiğini ifade etti. Tek doz ağrı kesicilerin bile böbrek hastası olan insanlara çok zararlı olduğunu ifade eden Borazan, bu ağrı kesicilerin son dönem böbrek yetmezliğine gidişi hızlandırdığını söyledi.

BÖBREK HASTALARININ ÖLÜM ORANI HASTA OLMAYANLARA GÖRE 10 İLE 30 KAT ARASI DAHA FAZLA

70 yaşındaki böbrek hastası olmayan bir insan ile 40 yaşında bir böbrek hastasının ölüm ihtimalinin aynı olduğunu söyleyen Bülent Ecevit Üniversitesi Nefroloji Ana Bilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Ali Borazan, “Bir kişide böbrek hastalığı varsa, böbrek hastası olmayanlara göre ölüm oranı 10 ile 30 kat arası daha fazla olarak görülmektedir. Çünkü böbrek hastalarının vücutlarında tüm sistemler olumsuz olarak etkilenmektedir. Özellikle kardiyovasküler rahatsızlıklarda ölüm oranı çok daha fazladır. 40 yaşında bir böbrek hastasının ölme ihtimali 70 yaşındaki böbrek hastası olmayan bir insanla aynı orandadır” dedi.

TÜRKİYE GELİŞMİŞ ÜLKELER İLE AYNI SEVİYEDE

Böbrek nakli, Hemodiyaliz, Periton(Karın) Diyalizi olmak üzere üç tedavi yönteminin de Türkiye’de başarılı bir şekilde yapıldığını söyleyen Borazan, böbrek hastalıklarının tedavi yöntemleri olarak, Türkiye’nin gelişmiş ülkeler ile aynı seviyede olduğunu ifade ederek, dünyada böbrek yetmezliği hastalarına uygulanan tüm modern tedavi yöntemlerinin Türkiye’de de en iyi şekilde uygulandığını söyledi.

BÖBREK NAKLİ YAPILAMAYAN HASTALARDA ÖNCELİK PERİTON(KARIN) DİYALİZİ

Böbrek naklinin en önemli tedavi yöntemi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Borazan, “Böbrek nakli yapılamayan hastalarda, öncelikle Periton Diyalizinin daha uygun bir tedavi yöntemi olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın böbrek hastalıkları koruma programı çerçevesinde bu hastalıklarda öncelikle uygulanması gereken tedavi yönteminin Periton Diyalizi olduğu önerilmektedir” ifadelerini kullandı.

ACISIZ OPERASYON
Böbrek hastalıklarında böbrek naklinin ardından en öncelikli tedavi yöntemi olarak kullanılan Periton Diyalizi’nde karın boşluğuna, ince, yumuşak silikondan yapılan bir tüp, acısız, küçük bir ameliyat ile yerleştiriliyor. Daha sonra hastalar günde 4 kez özel periton diyaliz solüsyonunu karın boşluğundaki tüpe uyguladıktan sonra vücuttaki atık sıvılar diyaliz solüsyonuna geçerek vücuttan atılıyor. Periton Diyalizi ameliyatı gerçekleştirilerek karın boşluğuna tüp takılan 10 yıllık böbrek hastası 69 yaşındaki Ekrem Demircan ise, gerçekleştirilen ameliyat sonrasında “Hiçbir şey hissetmedim, ameliyat gayet güzel geçti. Hocama çok teşekkür ediyorum” dedi. (İHA)