Birbirinden sağlıklı ve lezzetleri tarifler... Bu tatlılar hafifletiyor!

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'nden, beslenme ve diyet uzmanı Dr. Dyt. Tuba Kayan Tapan birbirinden sağlıklı lezzetleri tarifleri AKŞAM'a anlattı. İşte tüketebileceğiniz en hafif tatlılar...

Şerbetli tatlılar, yüksek miktarda yağ ve şeker içerir, beyaz un ile yapıldıkları için glisemik indeksleri yüksektir. Diyabet hastalarında kan şekerini yükseltir. Yüksek kalorili olmalarında dolayı, ağırlık artışına yol açabilir. Sağlıklı tatlılar ise süt ile protein ve vitamin-mineral açısından zengindir. Meyveler ile vitamin-mineral açısından zengin, antioksidan özellikleri bulunur. Posa içerdikleri için bağırsak sağlığı için önemlidir. Yağlı tohumlar, avokado sağlıklı yağ asitleri (omega 3) içerir. İşte tüketebileceğiniz en hafif tatlılar:

MEYVELİ AVOKADOLU PUDİNG

Malzemeler (4 Kişilik):

4 olgun avokado

1 bardak süt

4 yemek aşığı bal

3 yemek kaşığı doğal kakao

Üzeri için: Taze veya dondurulmuş yaz meyveleri

Tarif: Tüm malzemeleri puding kıvamına gelene kadar 5 dakika süreyle blenderdan geçirin. Soğuması için 2-3 saat buzdolabında bekletin. Soğuduktan sonra meyveler ile servis edin.

Avantajları: Avokado sağlıklı yağ kaynağı olduğu için omega 3'ten faydalanmak adına harika bir tatlı tarifi, şeker, un ve yağ kullanmıyoruz. Sütten dolayı protein içeriyor, avakado kullandığımız için baldan gelen şekerin kan şekerini yükselme hızını yavaşlatıyoruz. Çinko, selenyum, magnzyum ve potasyum (kakao) içeriği de oldukça yüksek bir tatlı...

ŞEKERSİZ SUPANGLE

Malzemeler:

750 ml süt

125 ml üzüm pekmezi

2 yemek kaşığı pirinç unu

2 yemek kaşığı nişasta

2 yemek kaşığı doğal kakao

Tarif: Pekmez dışındaki tüm malzemeleri bir tencereye alın. Kısık ateşte kaynayıncaya kadar pişirin.

Kaynamaya başladıktan sonra 2-3 dakika daha kaynatın. Ocaktan aldıktan hemen sonra pekmezi ekleyip karıştırın. Servis edeceğiniz kaplara paylaştırın. Çilekle süsleyin.

Avantajları: Sütlü tatlılarda olduğu gibi kalsiyumdan zengin bir tatlı, glüten içermediği için çölyak hastalarına önerebiliriz.

ÇİLEKLİ CHİA PUDİNG

Malzemeler:

1 su bardağı süt

10 adet çilek

1 yemek kaşığı bal

2 YK chia tohumu

Tarif: Süt ve çileğe bal ilave edin, blenderdan geçirin. Daha sonra içine chia tohumlarını ilave edin ve kaşık yardımıyla iyice karıştırın. Karışımı kaba alın ve buzdolabına koyun. 5-6 saat buzdolabında beklettikten sonra servis edebilirsiniz.

Avantajları: Düşük kalorili, süt ve meyve içerdiği için sağlıklı bir tercih olarak kullanılabilir. Şeker, un ve yağ kullanılmadan hazırlanmaktadır. Chia tohumu kullanıldığı için, bağırsak sağlığı için önemlidir.