Her yerde karşımıza çıkan, son zamanlarda sıklıkla bahsedilen konulardan biri de “Gıda İntolerans Testleri” oldu. Peki, toplumda görülme sıklığının yüzde 50 oranında artış gösterdiği “Gıda İntoleransı” nedir ve nasıl tespit edilir. Synlab Laboratuvarı Biyokimya Uzmanı Dr. Namık Kemal Nazaroğlu, “Gıda İntoleransı” ile ilgili bilinmeyenleri anlattı. “Vücudumuz, sağlıklı olduğunu düşünerek yediğimiz besinlere karşı tepki verebilir” diyen Nazaroğlu, masum görünen bir gıda türünün, sindirim sisteminde problem oluşturarak hastalığa yol açabileceğini söyledi.
Virüs gibi harekete geçer
Vücut savunma sisteminin tam olarak sindirilemeyen bu besinleri aynı bir virüs ve bakteri gibi yabancı bir madde olara algıladığını ve harekete geçtiğini aktaran Nazaroğlu, “Bu saldırının neticesinde vücutta enflamasyonlar oluşur ” dedi. Gıda alımıyla önceleri sadece bağırsak duvarında iltihabi reaksiyon başlarken, zamanla tüm vücutta yaygın iltihap gelişebileceğinin altını çizen Dr. Nazaroğlu, “Sebebini bilmediğimiz bağırsak problemleri, gaz, şişkinlik, kabızlık/ishal, baş ağrısı, migren, kronik yorgunluk, halsizlik, kas-eklem ağrıları, ciltte döküntü ve kaşıntı yapar" dedi.
TAHILLARA VE LiMONA DiKKAT
Gıda intoleransında belirtilerin, genel olarak alerjen ile temastan bir-iki gün sonra başladığını ifade den Nazaroğlu, tahıllar, ekmek mayası, fındık, domates, tarçın, portakal ve limon en çok neden oluyor.
ŞÜPHELiYSE 6 AY UZAK DURUN
Vücudun intolerans gösterdiği testlerle ortaya çıkan gıdalardan en az 6 ay kaçınılması gerektiğine vurgu yapan Nazaroğlu, "6 ay sonra klinik bulgu gelişip gelişmediği kontrol edilmeli" dedi.