Bilim kurulu üyesinden uyarı! Delta, aşısızda hızlı yayılıyor

Delta varyantı aşı olmayanlarda yayılıyor. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, İngiltere'de yapılan araştırmaya göre, Delta varyantının yayıldığı grubun aşı olmayanlar olduğunu söyledi. Akın, “İki doz aşı, hastaneye yatma ve ağır vakaları önlüyor” dedi.

AA- DHA

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, son dönemlerde Hindistan'dan çıkan Delta varyantının özellikle İngiltere, Almanya ve Rusya'da çok yayılım gösterdiğini belirtti. Prof. Dr. Akın, 2 doz BioNTech aşısının İngiliz varyantı Alfa ve Hindistan varyantı Delta'ya karşı etkisine dikkat çekerek, "Bu konuda yayımlanmış bir bilgi var; 2 doz BioNTech, Alfa ya da Delta ile ilgili hastaneye yatma ve ağır vakaları engelliyor" dedi.

AŞININ EN DÜŞÜK ETKİSİ %82

Akın, sözlerine şöyle devam etti: "Sadece semptomlu vakalarda Delta varyantına karşı aşının etkisi biraz daha düşük gibi geliyor ama düşük dediğimiz rakam yüzde 82. İngiltere'de yapılan çalışmalar şunu gösterdi; Delta varyantın esas yayıldığı grup aşı olmayanlar çünkü dünyanın hiçbir ülkesinde şu an yüzde 100 aşılama yok."

DELTA İKİ KAT BULAŞICI

İlk çıkan Kovid-19 virüsünde bir kişinin 2 kişiyi hasta edebilirken Delta varyantında bir kişinin 4 kişiyi hasta edebildiğini söyleyen Prof. Dr. Serhan Sakarya, virüsün hastalandırıcı özelliğinin arttığını belirtti. Sakarya, şu uyarılarda bulundu: "Aşıyı mutlaka olmak lazım. Çünkü enfeksiyon kişinin kendi hastalığı değil, enfeksiyon herkesin hastalığı. Kimse 'Aşı olmuyorum' deme hakkına sahip değil. Şu an yapılan çalışmalara göre açık alanda bulaş oranı yüzde 1'in de altında, yani çok düşük."