Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Gündüz: Aşısızların hastanede yatması tesadüf değil

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, yoğun bakımda yatanların yüzde 90'ının aşısız olduğunu belirterek, “Bu bir tesadüf olamaz. Veriler bunu kanıtlıyor. Sonbaharda risk artacağından grip ve Kovid aşısı aynı anda yapılabilir” dedi.

SONER KAN

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, sonbaharda üst solunum yolu enfeksiyonları ve mevsimsel grip vakalarının yoğun olarak yaşanabileceğine belirtti. Bu dönemde insanların hastalıklara karşı daha savunmasız olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gündüz, AKŞAM'a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

TAKVİM TAMAMLANMALI

"Önümüz kış ve mevsimsel griple birlikte risk daha da artıyor. Geçmişte hem mevsimsel grip, hem de koronavirüs vakalarının böylesi durumlarda çok daha yoğun olabileceğini gördük. Yine benzer bir tabloyla karşılaşabiliriz. İşte tam da bu noktada sonbahar, bizim için önemli bir kırılma noktası olabilir."

"Kışa girmeden aşısız olanların aşılanması, aşı takvimi eksik olanların tamamlayıcı dozlarını yaptırması kendi faydalarına olacak. Bugün yoğun bakımda tedavi altında tutulanlara baktığımızda yüzde 90'ı aşısız kişilerden oluşuyor. Bu bir tesadüf olamaz. Öngörü de değil. Elimizdeki veriler bunu kanıtlıyor. Sağlık Bakanlığı'nın verileri de hastaneye yatanların ya aşısız ya da aşı takvimini tamamlamadığını görüyoruz."

6 AYDA EK DOZA GEREK YOK

Yapılan bilimsel araştırmalara dikkat çeken Gündüz, "Sağlık Bakanlığı, aşı takvimini tamamlayan kişilerin antikor düzeyini yakından takip edip, bilimsel bir veri tabanı oluşturuyor. Şu anki görüler; aşı takvimini tamamlayan kişilerin, 6 ay süreyle herhangi bir ek aşıya ihtiyaç duymayacağı yönünde. Aşı takvimini tamamlayan kişiler, en azından yıl sonuna kadar rahat. Mevsimsel grip dönemi başladığı için grip aşısı ve koronavirüs aşısı aynı anda gönül rahatlığıyla birlikte yapılabilir" dedi.