Bilim dünyasından alt varyant uyarısı: Kovid kendini unutturmuyor

Yeni alt varyantlar akciğeri hedef alıyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2 aydır Kovid'in alt varyantlarıyla ilgili incelemelerini sürdürürken, Japonya'dan endişe verici haber geldi. Tokyo Üniversitesi'nin araştırmasına göre BA.4, BA.5 ve BA.2.12.1 alt varyantları, Alfa ve Delta gibi akciğerleri etkiliyor.-

Küresel önlemlerin gevşetilmesinden sonra İngiltere ve İsrail'deki Kovid vaka sayılarında artış gözlendi. İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), vakaların büyük çoğunluğunda Omicron'un BA.4 ile BA.5 alt varyantlarının tespit edildiğini belirtti. Tokyo Üniversitesi'nden Kei Sato, BA.4, BA.4 ve BA.2.12.1 varyantlarının insanların akciğer dokularında daha etkili bir şekilde yayıldığını belirtti. Dünyada son dönemde hakim olan Omicron varyantı ise akciğer dışı dokuyu enfekte ediyor, çoğu insanda daha hafif hastalıklara neden oluyordu. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, (ECDC) mayıs ayında BA.4 ile BA.5 varyantlarının "endişe verici" olduğunu söylemişti.

UĞUR ŞAHİN UYARMIŞTI

BioNTech'ın CEO'su Uğur Şahin, Financial Times'a yaptığı açıklamada, Omicron'un aşıların koruyamadığı bir alt varyantının ortaya çıkabileceğini söylemişti. "Zaman ilerliyor" diyen Şahin, mRNA teknolojisine sahip aşılarda seri üretimin 3 ayı bulabileceğini söyledi.