DHA
Omega 3 sağlığımız açısından vücudumuzun üretemediği dışarıdan alabileceğimiz bir destektir. Genelde omega 3 her yaş için iyi bir destek gıdasıdır. Omega 3 en çok balıkta var diye biliniyor fakat diğer besinlerdede Omega 3 bulunuyor
Vücut sağlığı için vazgeçilmez olan bazı maddelerin üretilebilmesi için vücutta doğal yollarla sentezlenemeyen birtakım yağ asitlerinin dışarıdan alınmasına ihtiyaç duyulur. Bu maddeler, esansiyel yağ asitleri olarak adlandırılır.
Esansiyel yağ asitleri temelde Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri olarak iki farklı gruba ayrılır.
Yağlar günlük olarak alınması gereken besin değerleri arasında yer alır. Günlük beslenmede alınan toplam kalorinin yüzde 35'inin yağlardan elde edilmesi gerekir. Yağlar temelde yağ asitleri ve gliserol adı verilen iki ana sindirim ürününden oluşur.
Omega-3 içeren besinler beyni adeta baştan sona yeniliyor. Keskin bir hafızanın sırrı olarak bilinen bu besinlerin düzenli tüketilmesi birçok hastalığın önüne geçiyor.
EN DOĞAL OMEGA 3 HANGİSİ?
Omega 3'ün en iyi kaynağı somon, uskumru, ringa, ton, sardalye gibi yağlı balıklardır. Fakat bunun haricinde keten tohumu, ceviz, semizotu, Brüksel lahanası, kuru fasulye, nohut gibi gıdalarda da omega 3 bulunur. Ayrıca anne sütü de doğal bir omega 3 kaynağıdır.
OMEGA-3 STRESE İYİ GELİR Mİ?
Omega-3 yağ asitleri, stresi azaltarak beyindeki kimyasalların dengesini koruyabildiği için önerilir.
Yaşlanma, dinamik biyolojik, fizyolojik, çevresel, psikolojik, davranışsal ve sosyal süreçlerdeki değişikliklerle ilişkilidir. Yaşa bağlı bazı değişiklikler, günlük yaşamın duyu ve aktivitelerinin işlevinde azalmaya; hastalıklara ve sakatlıklara karşı duyarlılığın ve hastalık sıklığının artmasına yol açar.
OMEGA-3 BEYİNDE NE İŞE YARAR?
Omega-3 yağları beyin fonksiyonlarını iyileştirir, iltihabı azaltır, kalp krizi ve iskemik inme sıklığını azaltır, bağışıklığı etkileyen hastalıkları iyileştirir. Omega-3 yağlarının nörolojik fonksiyon ve beyin koruması üzerindeki yararlı etkileri özellikle ilgi çekicidir.
OMEGA 3 HANGİ BESİNLERDE VAR?
Omega 3 yağ asidi bakımından zengin balıkların başında somon, tuna, uskumru gibi balıklar gelir. Bunun yanında ceviz, keten tohumu yağı, kanola yağı da Omega 3 açısından zengindir. Keten yağında yaklaşık olarak %50-60 oranında Omega 3 yağ asidi bulunur.
OMEGA 3 EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Cilt kuruluğu ve cilt sertleşmesi.
Saç diplerinde kuruma ve kepeklenme.
El ve ayak tırnaklarında kolay kırılma.
Konsantrasyon eksikliği, unutkanlık ve dikkat dağınıklığı
Görme konusunda sıkıntılar, görme zayıflığı
Kalp rahatsızlıkları
Kolesterol ve trigliserid problemleri.
OMEGA 3'ÜN BAŞLICA FAYDALARI
Omega 3 bağışıklığı güçlendirmesi, kalp-damar hastalıklarına iyi gelmesi, vücuttaki iltihapları azaltması, göz ve beyin sağlığını desteklemesi, trigliserid ve kan basıncı seviyelerini düşürmesi, romatizmal eklem iltihabına iyi gelmesidir.