Beyin tümörleri ışınla yok oluyor

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kurulan “Gamma Knife” ünitesiyle 10 binden fazla hasta, ameliyatsız yöntemle beyin tümörlerine çare buldu.

AA

Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde beyin tümörlerine ameliyatsız çözüm sağlayan hatta bazı psikolojik hastalıkların tedavisinde de kullanılan Gamma Knife ünitesi sayesinde bugüne kadar 10 binin üzerinde hasta tedavi olanağı yakaladı. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 2004'ten beri hizmet veren Gamma Knife ünitesi, beyin tümörlerinin ameliyatsız bir şekilde kontrol altına alınmasını sağlıyor.

BAŞARI ORANI YÜZDE 95

Hastanenin Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Emmez, Gamma Knife'ın radyasyonu tümöre odaklama imkanını verdiğini belirtti. Merkezde 19 yılda 10 binin üzerinde hasta tedavi oldu. Emmez, yöntemin beyin tümörleri, kanamalara sebep olan beyin damar yumakları, derin yerleşimli ve cerrahinin uygun olmadığı tümörler, bazı psikiyatrik hastalıklar ve bazı ağrı türlerinin tedavisinde başarılı olduğunu vurgulayarak, "Yöntemi yüz ağrılarının tedavisinde de tercih edebiliyoruz. Çoğunlukla tümörleri kontrol altına almamızı sağlıyor. Yöntem, iyi huylu tümörlerde yüzde 90-95 oranında başarı sağlarken, kötü huylu tümörlerde bu oran yüzde 80-yüzde 75 düzeyine düşebiliyor" diye konuştu.

Tedavinin açık cerrahiye göre ciddi avantajlar sağladığına dikkati çeken Emmez, "Gamma Knife'ın en önemli avantajı, ameliyattan, enfeksiyondan, uzun süre yoğun bakımda yatmaktan koruması. Bu günübirlik bir tedavi. Cihazına aldığımız hastamız, 45 dakika ile 1 saat arasında tedavilerini alıyor ve akşam olduğunda da evine gidebiliyor. 1-2 gün içinde de tamamen normal yaşamlarına dönebiliyorlar" dedi.