Beslenme çantasında kuruyemiş olması şart

İlkokul öğrencilerinin süt, yumurta, zeytin, balla güne başlamalarını öneren Sağlık Bakanlığı, beslenme çantalarında da meyve, fındık, ceviz ve kuru meyve konulmasını tavsiye etti.

Betül OĞUZ 

Yeni eğitim ve öğretim yılının başlaması ile birlikte dün 18 milyon öğrenci dersbaşı yaptı. Özellikle okula yeni başlayan çocuklar büyük heyecan yaşarken, Sağlık Bakanlığı anne ve babalara çocuklarının kahvaltı ve beslenme çantaları konusunda uyarılarda bulundu. 

Çantaları yıkayın

İlkokula giden öğrencilerin, sabah kahvaltısında yarım kupa süt, 1 adet haşlanmış yumurta, 3-4 adet zeytin, 1 tatlı kaşığı bal, 1 küçük kase söğüş sebze ve 2 ince dilim ekmek yemelerini önerdi. Sağlık Bakanlığı ayrıca, beslenme çantalarının her gün çok iyi bir şekilde yıkanması, ambalajlı yiyeceklerin Gıda Bakanlığı onaylı olması ve öğrencilerin besinlerinin tüketilmesinin öğretmenler tarafından izlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Velilerin ekonomik durumları göz önüne tutularak fındık, ceviz gibi kuruyemiş ve kuru meyveleri beslenme çantalarına ilave etmelerini önerdi. 

Bakanlıktan örnek beslenme mönüsü 

Sağlık Bakanlığı, yarım gün okula giden öğrencinin 5 günlük beslenme çantası mönüsünde şunlara yer verdi: Pazartesi: Börek veya poğaça, ayran, meyve. Salı: Haşlanmış yumurtalı sandviç, 5 zeytin ve meyve suyu. Çarşamba: Peynirli tost, ayran, çiğ sebze. Perşembe: Meyveli kek, süt, meyve. Cuma: Peynir, 5 adet zeytin, ekmek, süt, çiğ sebze.