Alerji, çevrede bulunan ve ‘alerjen’ olarak adlandırılan, aslında zararlı olmayan bazı maddelerin herhangi bir yolla vücuda girmesi sonucunda bağışıklık sisteminin bu maddelere karşı aşırı ya da anormal bir reaksiyon vermesi durumu olarak tanımlanır. Normal sağlıklı kişilerde bu tür reaksiyonlar olmazken duyarlı kişilerde neden görüldüğü hala tam ve kesin olarak bilinmese de, genetik yatkınlığın rol oynadığı düşünülmektedir.
Deride kaşıntı, kızarıklık ve kabartı
Emzirme döneminde sigaradan uzak durun
Alerjik hastaların dikkat edeceği en önemli konunun alerjik hastalıklara neden olan alerjenden korunmak olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Uluışık, “Alerjik hastalık gelişme riski olan bebeklerin alerjenlerle temasının önlenmesi, annenin gebelikte ve emzirme döneminde sigara içmesinin engellenmesi ve alerjik gıdaları mümkün olduğunca az tüketmesi, en az 6 ay anne sütüyle beslenmesinin hastalık gelişimini engellediği bilinmektedir” dedi.
Alerjiye karşı 8 altın önlem
Uzm. Dr. Aziz Uluışık, alerjiye karşı alınması gereken 8 altın önlemi şöyle sıraladı:
“- Alerjene duyarlı kişilerde hastalık gelişimini önlemek için sigara bırakılmalı. Aynı zamanda dengeli beslenme ve egzersiz yapılması önerilir.
- Kimyasal katkılar içeren fabrikasyon gıdalardan uzak durulmalı ve doğal beslenilmeye özen gösterilmelidir.
- Kuş tüyü ve yün yastık, yorgan, battaniye ve örtü kullanılmaması, evde bulunan bitki ve hayvanlardan uzak durulması önemlidir.
- Polenlerin çok yoğun olduğu dönemlerde kapı ve pencereler kapalı tutulmalı, ev temizliği yaparken mutlaka maske takılmalıdır.
- Deterjan, boya ve çeşitli temizlik malzemelerinin kullanımında ortama yayılan keskin koku ve dumandan kaçınılması gerekir.
- Parfüm, oda ve saç spreyi, deodorant kullanmamalıdır.
- Haftada bir en az 60 derecede çarşaf, kılıf ve örtüleri yıkanmalı, halı veya toz tutan kumaş döşemeler yerine suni döşemeler kullanılması uygundur.
- Isıtma ve havalandırma sistemindeki filtreler düzenli olarak temizlenmeli veya değiştirilmelidir.”
(DHA)