Üç günlük bayram furyasının ikinci gününde kaç kalori aldınız? Özellikle unlu ve şerbetli tatlılar gerek içerdikleri kalori gerek kan şekerini daha hızlı yükseltmesi gerekse şekerin başlı başına zararları nedeniyle birçok sağlık sorununa davetiye çıkarabiliyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı, karşı koyamadığımız bayram lezzetlerindeki gizli tehlikeleri anlattı.
Baklava: 90 gram ağırlığındaki 1 dilim baklava yaklaşık 260 kalori. Bu da, en az 30 dakika koşarak yakabileceğiniz bir kalori demek!
Kadayıf: 100 gramlık bir porsiyonu 244 kalori olan tel kadayıf çok lezzetli bir tatlı olmasının yanı sıra kalorisi
Kemalpaşa: 1 adet kemalpaşa tatlısının kalori değeri 84 kalori. Bu şerbetli tatlıdan alınan fazla kalorinin azaltılmasına yardımcı olmak için; porsiyonu azaltıp yanında 1 top dondurmayla tüketebilirsiniz.
Güllaç: 1 ince dilimi yaklaşık 250 kalori içeriyor. Ayrıca yapımında kullanılan süt, gaz ve hazımsızlık problemlerine yol açabileceğinden yapımında laktozsuz süt tercih edilebilir.
Lokma: 5 taneden oluşan bir porsiyonu 390 kalori olan lokma, kalp ve damar sağlığına da zarar veriyor. Yoğurt veya ayran gibi bir besinle kan şekerini daha yavaş yükseltmesini sağlayabilirsiniz.
İki dilim baklavaya yarım litre su
Bayramda ikram edilen baklavalara, ekmek kadayıflarına, tulumbalara, şekerparelere karşı koyamayanlar için Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy basit bir formül veriyor:
Günde 2 litre su tüketilmeli
“Ortalama bir yetişkinin günde 1800-2000 kalori aldığını düşünürsek, bu durumda içilmesi gereken su miktarı 1,8-2 litre arasında değişiyor. Bayramların vazgeçilmezi şerbetli tatlılar için ise kalori hesabı şöyle; iki dilim baklava yiyerek 500 kalori alan birinin, 500 ml fazladan su tüketmesi gerekiyor.”