Batılı yaşam tarzı astım yapıyor 

Uzmanlar dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkilediği düşünülen astımın Batılı yaşam tarzını daha çok vurduğunu belirtti. Özellikle 3-4 yaşından önce geçirilen akciğer enfeksiyonu astıma davetiye çıkarıyor. 

TÜRKİYE’DE YÜZDE 6-15 ARASINDA!

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Alerji-İmmünoloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Doğru, astımın görülme sıklığının toplumdan topluma farklılık göstermekle birlikte yüzde 1-18 arasında değiştiğini belirtti. Doğru, “Astım, Batılı yaşam tarzının olduğu ülkelerde daha sık görülmektedir. Ülkemizde yapılan çalışmalarda çocukluk dönemindeki astımın sıklığı yüzde 6-15 arasında değişmektedir” diyerek şunları kaydetti: DSÖ’ye göre, astım çocuklarda en sık görülen bir hastalıktır. 

3-4 YAŞTA ENFEKSİYONA DİKKAT 

5 yaş altında özelikle viral üst solunum yolu enfeksiyonları ile birlikte öksürük ve hışıltı atakları olabilmektedir. Anne ve babada alerjik hastalık (astım, saman nezlesi, atopik egzema) olması astımın devam etmesini 1,7-8,3 kat artırmaktadır. Sigara dumanına maruziyet astım gelişimi için bir risk faktörü olduğu gibi, devam etmesinde de önemli bir etkendir. Ayrıca özellikle 3-4 yaşından önce geçirilen akciğer enfeksiyonu da astımın devam etmesinde önemli bir risk faktördür. Çocuklukta astımı olup, ergenlik döneminde iyileşenlerde hastalık tekrarlayabilir.