Batı Nil virüsü Türkiye için risk

Sivrisineklerden bulaşan Batı Nil virüsü, Yunanistan'da 11 can aldı, son 24 saat içinde 123 vaka görüldü. Yakalanan her 10 kişiden birinin öldüğü virüs için uzmanlar, Ege ve Marmara'nın riskli bölgeler olduğunu söyledi.

Yunanistan Ulusal Halk Sağlığı Örgütü (EODY), sivrisinekler aracılığıyla bulaşan bir enfeksiyon hastalığı olan Batı Nil virüsü (BNV) vakaları ve ölümlerinin artış gösterdiğini açıkladı. Ülkede dün 123 yeni vaka tespit edilirken, 11 kişi de virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Açıklamada, vakalardan 74'ünün menenjit gibi merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarından şikayetçi olduğu, 49'unun ise hafif semptom gösterdiği veya hiç belirti göstermediği vurgulandı. Ülkede geçen bir haftada 36 BNV vakası kaydedilmişti. Batı Nil Virüsü sivrisinekler aracılığıyla bulaşıyor, sinir sistemini tutuyor. Hastalığa yakalanan her 10 kişiden birinin ölümüne neden oluyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, hastalığın tespiti için özellikle doktorların şüpheli vakalarda dikkatli olması gerektiğini belirtiyor. Ege ve Marmara bölgelerinin BNV açısından riskli bölgeler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ergönül, şunları söyledi:

HASTALIĞIN TEDAVİSİ YOK

"Bu bizim için ciddi bir risktir şu anda. Tanı konulamayan menenjit gibi yani sinir sistemini tutan vakalar olduğunda sinek öyküsü de varsa hele bu kişilerde o zaman batı nil ateşinden şüphelenmek gerekir."

KULUÇKA SÜRESİ 1 HAFTA

"Bir haftaya kadar uzayan bir kuluçka periyodu sonucunda kişide grip benzeri bir tablonun oluşması, halsizlik, ateş, yorgunluk gibi kas ağrıları. 10 gün sonrasında bilinç değişiklikleri konuşmasında algılamasında, oryantasyonda, bu tür bulguların olması tipiktir. Ve eğer müdahale edilmez hızlıca kötü seyredebilir. Ama müdahale için de hiçbir ilacı yok" dedi. Türkiye'de bu yıl Batı Nil virüsü saptanmadı ancak önceki yıllarda ölümlere neden olmuştu.