'Baş dönmesi işitme kaybıyla geliyorsa 'vertigo'sunuz'

Kulaktaki uğultu ve çınlama, baş dönmesiyle geliyorsa buna çift görme ve denge kaybı eşlik ediyorsa vertigo belirtileri taşıyorsunuz demektir.

Baş dönmesi; etraf ve eşyaların dönmesi, bulantı ve kusmayla karşımıza çıkabileceği gibi bazen sadece boşluk hissi ve sersemlik de oluşturabilir. Batıgöz Sağlık Grubu’ndan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kaan Akacun, “Vertigo, tek başına bir hastalık değil, bir belirtidir. Vücuttaki birçok sistemden kaynaklanacağı gibi birçok hastalığın belirtisi olarak da karşımıza çıkar” diyerek şunlar kaydetti: “Vertigo belirtileri birçok hastalığa işaret edebilir. Hekim tarafından doğru sorgulamayla birçok hastalığın tanısı konulabilir. Hastanın uğultu, çınlama, işitme kaybı gibi eşlik eden bulguları varsa KBB hastalıkları uzmanına yönlendirilmelidir. Baş dönmesi ile birlikte çift görme, peltek konuşma, konuşma güçlüğü, bilinç kaybı, vücudun bir tarafında güç kaybı, yürürken denge kaybı veya bir tarafa çekme gibi bulgular varsa hastanın öncelikle bir nöroloji uzmanına yönlendirilmesi gerekir.” 

ÇINLAMAYA DİKKAT 

“Meniere hastalığı dediğimiz zaman ataklar halinde gelen, işitme kaybı, baş dönmesi, kulakta dolgunluk hissi ve çınlama ile seyreden, ataklardan sonra işitme kaybının kısmen düzeldiği ve tekrarlama eğilimde olan bir rahatsızlığı anlıyoruz. İlaçla yapılan kriz tedavisinin dışında ameliyata kadar giden birçok tedavi yöntemleri bulunmaktadır.”

KAHVE VE ÇİKOLATADAN UZAK DURUN 

“Vertigo problemi yaşayan hastalarının özel yaşantılarına dikkat etmeleri gerekir” diyen Op. Dr. Akacun, “Düzenli uyku ve mümkün olduğunca stresten uzak durmak önemlidir. Aşırı tüketilen alkol, sigara, kahve, diğer kafeinli içecekler ve çikolata vertigo ataklarını tetikleyebilir” dedi.