Sıcakların kavurduğu bugünlerde özellikle kalp, tansiyon hastaları, yaşlılar, bebekler gibi sıcak havalardan etkilenme ihtimali yüksek olan kişilerin beslenme konusunda çok dikkatli olması gerekiyor. Doğru bir beslenme yöntemiyle, konforlu bir yaz döneminin mümkün olduğunu söyleyen Ataşehir Florence Nightingale Hastanesi'nden Diyetisyen Dürdane Keskiner alınabilecek basit önlemler ile tavsiyeler verdi:
AZLIĞI YORGUNLUK YAPAR: Vücuttaki su içeriği azaldığında, şiddetli yorgunluğa ve bitkinliğe yol açar. Düzenli su tüketimi ideal vücut sıcaklığını dengede tutar. Ancak buzdolabından çıkmış soğuk su, sindirim ve gaz şikâyetlerine neden olur. Bu nedenle serin su içmeye özen gösterin. Sağlıklı bir insan günde en az 8 bardak su içmelidir.
HAFİF BESLENİN: Vücut ısısını artıran yüksek kalorili ve zor sindirilen besinlerden kaçınılmalıdır. Yumurta, kırmızı et, tavuk, kurubaklagiller sindirimi uzun sürdüğü için, vücut ısısının artmasına neden olur ve ölçülü olarak tüketilmelidir. Yaz mevsiminde zengin sebze çeşitlerinden daha çok faydalanılmalıdır. Kış sebzeleri patates, turp, havuç daha çok nişasta içerir. Bu nedenle sindirimi zor besinlerdir.
BAHARATI AZALTIN: Yaz aylarında aşırı baharatlı ve tuzlu yiyecekler tüketmek sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Baharatlı besinler, vücutta ısı üretimine neden olur. Kışın ısınmak için özellikle içeceklerde tüketilen tarçın, zencefil, zerdeçal gibi baharatlardan uzak durmakta fayda var. Yemeklere eklenen pul biber, karabiber, kekik vücut ısısını artırarak rahatsız edebilir. Yemeklerde pul biber ve karabiber yerine taze yeşil biber kullanmak daha iyi.
PAKETLİ GIDALARA HAYIR: Yağlı atıştırmalıklar, cipsler, krakerler, kremalar, soslar, hazır dondurmalar, donmuş hamur ürünleri, donmuş patates gibi içerisinde trans yağ bulunan besinlerin, hem sindirimi zordur hem de vücutta su ihtiyacını artırır.
BU BESİNLER SU SERPİYOR
Su, salatalık, acur, kelek
Ayran, kefir, yoğurt, süt, cacık, soğuk çorbalar
Salata ve zeytinyağlı sebze yemekleri
Kavun, karpuz, çilek, yeşil erik
Sütle veya yoğurtla yapılmış soğuk yulaf lapası
Sebze suyu ile yapılmış detoks içecekleri
Nane, dereotu, reyhan, kuzu kulağı gibi mevsim yeşillikleri
Hindistan cevizi suyu veya sütü
SERİNLETEN TARİF KIRMIZI SMOOTHIE
Malzemeler:
Haşlanmış yarım pancar
1 bardak Hindistan cevizi suyu)
4 adet çilek
5-6 adet Karadut
1 tatlı kaşığı bal
1 ince dilim karpuz (1 üçgen kadar)
Hazırlanışı:
Önceden haşlanmış pancarın yarısını küp şeklinde doğrayın. Daha sonra tüm malzemeleri mutfak robotundan geçirin. 160 kalori olan bu sağlıklı içecek tam bir demir kaynağıdır.