Bahar alerjisine dil altı tablet metodu

Yaşam kalitesini düşüren ve yorgunluğu artıran bahar alerjisi, ilaç tedavisinin yanı sıra artık aşıyla da tedavi edilebiliyor.

Bahar aylarında polenlerin havaya yayılmasıyla birlikte burun kaşınması, hapşırma, nezle, burun tıkanması, gözlerde sulanma, kaşınma gibi alerjik nezle, göz alerjisi belirtileri görülüyor. Gözde, burunda ve akciğerde oluşan hasarlar; genellikle burnu tıkalı alerjik hastaların, kokulara karşı hassasiyetini artırıyor. Korunma yöntemleri ve ilaç tedavisinin yanı sıra 'Bahar Alerjisi' aşıyla tedavi edilebiliyor. 

Astım Riski Taşıyor 

İstanbul Alerji Merkezi’nden Prof. Dr. Ahmet Akçay bahar alerjisinin; okul performansını etkilediğini, her beş çocuktan birinin, ilerde astım riski taşıdığını söyledi. Bahar alerjisi olan çocukların kokulara aşırı hassas olduklarını, bu çocukların çamaşırlarının parfümsüz deterjanla yıkanmasını ve ev temizliğinde kokusuz ürünlerin kullanılmasını tavsiye etti. 

5 yaş üstüne uygun 

Alerji aşısı tedavisi denilen immunoterapi tedavisinin, bahar alerjisinde başarılı sonuçlar elde edildiğine, bu tedaviyle şikâyetlerin ortadan kalktığını söyleyen Prof. Dr. Akçay: Aşı tedavisinin başarılı olabilmesi için aşı kararının uzmanlar tarafından verilmesi gerekir. Çünkü alerji aşıları konusunda tek eğitim almış ve söz sahibi branş alerji uzmanlarıdır. Aşı tedavisinde cilt altına enjeksiyon ve dil altı tablet şeklinde metotlar uygulanıyor. Her iki yöntem de etkili ve bu tedavi metotları 5 yaşından büyüklerde uygulanabiliyor.

Parfümsüz deterjan kullanılmalı

Prof. Dr. Akçay, bahar aylarında polenlerden korunmak için alınması gereken önlemleri anlattı: Güneş gözlüğü takılarak polenlere temas önlenmeli. Ağız yerine burundan nefes alıp verilerek burnun filtre görevi yerine getirilmeli. Astım, alerjik nezle ve göz alerjisi belirtileri oluyorsa incelenmelidir. Çamaşırların parfümsüz deterjanla yıkanması ve ev temizliğinde kokusuz ürünlerin kullanılması gerekir.