Bağışıklığınızı güçlü tutun! Probiyotik ‘iyi' hayat veriyor

Vücudun zararlı organizmalara karşı kendini koruması için bağışıklık sisteminin düzgün çalışması gerekir.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesini, hastalıklara karşı da kalkan oluşturur. Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan, bağışıklığı güçlendirecek gıdaları sıraladı::

● Beta Karoten, tatlı patates, ıspanak, havuç, mango, brokoli ve domates gibi bitkisel gıdalarda bulunur.

● C vitamini açısından zengin besinler arasında narenciye, çilek, kivi, koyu yeşil yapraklı sebzeler, domates, biber ve brokoli bulunur.

● D vitamini yağlı balık ve yumurtada bulunur. Ayrıca D vitamini ile zenginleştirilmiş sütler de önemli bir D vitamini kaynağı olabilir.

● Çinko, sığır eti ve deniz ürünleri gibi hayvansal kaynaklardan daha iyi emilme eğilimindedir, ancak aynı zamanda buğday tohumu, fasulye, fındık ve tofu gibi vejetaryen kaynaklarda da bulunur.

● Probiyotikler, sağlığı destekleyen "iyi" bakterilerdir. Canlı kültürlerle yoğurt, ayran, kefir gibi kültürlü süt ürünlerinde bulunabilirler ve az tuzlu ev yapımı turşu gibi diğer fermente gıdalarda da bulunabilirler.

● Protein, süt, yoğurt, yumurta, sığır eti, tavuk, deniz ürünleri, kabuklu yemişler, tohumlar, fasulye ve mercimek gibi hem hayvansal hem de bitki bazlı kaynaklardan gelir.

HİJYEN ÇOK ÖNEMLİ

Doğru beslenmenin yanı sıra doğru yaşam tarzının önemine de dikkat çeken Emel Terzioğlu Arslan şöyle devam etti: "İyi hijyen ve el yıkama, mikropların yayılmasını önlemeye yardımcı olur. Ürünü yemeden veya tariflerde kullanmadan önce yıkamayı unutmayın. Bakterilerin yayılmasını ve büyümesini azaltmak için bardakları, çatalları, kaşıkları ve diğer gereçleri temizleyin. Meditasyon, müzik dinlemek veya yazmak gibi stresle başa çıkmanın sağlıklı ve uygun yollarını bulun. Uyku eksikliği de bağışıklığı bozan bir etken."