Baba ilgisi tüm hayatı şekillendiriyor

Sevgi her çocuğun temel ihtiyacı... Babaların çocuklarıyla kurduğu sağlıklı ilişki ise tüm hayatı şekillendiriyor. Uzman Psikolog Hızlan, “Çocuk şartlara bağlı olmadan sevmeyi daha kolay öğreniyor dedi.

Babası tarafından yeterince ilgi görmeyen çocukların, yetişkinlikte herkese ve her şeye koşabildiğini, herkese "kendince" iyilik yaptığını ve yardım ettiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi'nden Uzman Psikolog Selin Karabulut Hızlan, "Bunun karşılığında beklenen teşekkür ve takdir alınamadığında kişi hayal kırıklığına uğramaktan kaçamaz" dedi. Babasıyla iletişim kuramayan ya da iletişimi hep anne üzerinden sağlayan çocukların babalarından korktuğunu belirten Hızlan şöyle devam etti: "Birey, yetişkinlikte en basit şeyleri bile eşine, arkadaşlarına veya yöneticilerine anlatıp söyleyemeyeceği hale gelir. Böylece gerçeği değerlendirmek yerine zihnindeki senaryolar üzerinden ilişkilerini yürütür. Başarısız ilişki denemeleri, bağlanma problemleri yaşayabilir. Babasının reddedici, mesafeli, sevgisiz tutumuna maruz kalan çocuklar yetişkinlikte kimseye güvenmeyip insanlara karşı mesafeli bir tutum sergileyebilir."

FİGÜRAN OLMAYIN

Çocuğun hayatında aktif rol almayan baba, figüran olarak kalır. Çocuklarınızın hayatında aktif rol alın.

Çocuğunuzla iletişime açık, iyi ve kötü günde yan yana, sevgi ve karşılıklı saygı temellerine oturtulmuş bir ilişkiniz olması için çaba harcayın.

Çocuğunuzun zihninde hep çalışan ve eve geç gelen bir baba olarak yer etmeyin.

Otoriter olmak, korkutmak demek değildir. İlişkinizde korkuya yer vermeyin.

Çocuklarınız özellikle büyüdükten sonra onların hayatlarına müdahale etmeyin, yetişkinler kendi hayatları hakkında kendileri karar vermelidir.

Babaların çok çalışıp eve para getirmeleri tek başına "iyi" baba oldukları anlamına gelmez. Bunu bir düşünün ki çalışıp eve para getirmeleri tek başına "iyi" baba oldukları anlamına gelmez. Bunu bir düşünün.