Ayak derisindeki çatlaklar diyabetin habercisi olabilir

UÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Özen Öz Gül, ayak derisindeki çatlakların diyabet hastalığının belirtisi olabileceğini belirtti.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Özen Öz Gül, ayak derisindeki çatlakların diyabet hastalığının belirtisi olabileceğini belirterek "Her diyabetik hastaya veya adayına günlük olarak ayaklarına bakmalarını öneriyoruz. Diyabetik hastaların ayakları kurudur, buna bağlı olarak da çatlaklar oluşur" uyarısını dile getirdi.

Gül, yaptığı açıklamada, diyabet hastalığının takibi konusunda bazı yöntemler bulunduğunu ve diyabet kuşkusu taşıyanların mutlaka ayaklarını kontrol etmesi gerektiğini söyledi. Annesi veya babası şeker hastası olan birinin doktora gitme imkanı bulunmasa da belirtilere karşı duyarlı olması gerektiğini dile getiren Gül, "Hastaneye gidemiyorsa, örneğin bir dağ köyünde ise mutlaka diyabetin belirtileri olan durumlara karşı kişi kendini takip etmelidir. Örneğin sık su içiyorsa, çok sık tuvalete çıkıyorsa, gece sık uyanıyorsa, ağzı kuruyorsa, bu gibi durumlarda doktora başvurmalı ve tetkiklerini yaptırmalıdır" dedi.

 
Gül, ayakları kontrol etmenin de diyabet hastalığına karşı iyi bir takip yöntemi olduğunu anlattı. Ayakların, diyabet hastaları için "hassas bölge" olduğu bilgisini veren Gül, şöyle konuştu: "Diyabette ayak bakımı çok önemlidir. Kişiler ayaklarına bakarak diyabet olup olmadıklarını anlayabilirler. Her diyabetik hastaya veya adayına günlük olarak ayaklarına bakmalarını öneriyoruz. Diyabetik hastalarda hem sinir hem de damar hasarı ortaya çıkar. Bunun sonucunda da kişilerde oluşan yaraları hissetmeme durumu görülebilir. Diyabetik hastaların ayakları kurudur, buna bağlı olarak da çatlaklar oluşur. Böylece bu çatlaklardan mikrop bulaşma riski de artar. Dolayısıyla enfeksiyon oluştuktan sonra diyabetik hastalarda daha hızlı bir ilerleme olur. Ayak, bu bakımdan hassas olduğu için diyabet hastalarında iyi bir uyarıcı görevi üstleniyor."
 
Ayaklarında çabuk yara oluşup güç iyileşme görülenlerin zaman kaybetmeden bir hekime başvurması gerektiğini vurgulayan Gül, vücutlarında geçmeyen veya geç iyileşen yarası bulunanların da şeker testi yaptırmalarında yarar olduğunu sözlerine ekledi. (AA)