Atıştırma krizleri psikolojik

Cips yemeden TV izleyemiyorsanız dikkat! Dr. Akkurt, abur cubur bağımlılığının psikolojik olduğunu söylüyor!

Günümüzde atıştırma bağımlılığı diye bir kavram var. Zaman zaman çikolata yemeden ders çalışamama, cips yemeden TV izleyememe, ekmek yemeden asla doyum hissedememe gibi bağımlılıklara sahibiz. Tabii ki bu bağımlılıkların temelinde psikolojik etkenler yatıyor. Dr. Sinan Akkurt, atıştırma krizlerinin nasıl önlenebileceğini anlattı:

STRES YEMEYE YÖNLENDİRİYOR

İnsanlar için üç ana besin maddesi var, bunlar karbonhidrat, yağ ve protein. Yani şeker dördüncü bir madde değil, ekstra bir ihtiyaç değil. Meyve ve sebzeler doğal şeker ihtiva eden kaynaklardır. Bu kaynaklardan aldığımız şeker miktarı bizim için yeterlidir. Sigara tiryakileri için sigara ne ise, atıştırma bağımlıları için de şekerli, yağlı ve unlu yiyecekler odur. Yemek onlara mutluluk verir, yoksunluk hislerini hafifletir, rahatlatır. Çok sevindiklerinde de, çok üzüldüklerinde de, hatta her stres anında yemeye yönelirler.

Meyveli yoğurt sağlıklı

- Meyveli yoğurt yerseniz doyarsınız.

- Günde kilonuz başına 40 cc su içmeyi ihmal etmeyin.

- En bağımlı olduğunuz, gördüğünüzde dayanamadığınız atıştırmalığı önce 21 günlüğüne bırakın. 21 gün sonunda ona karşı eskisi kadar iştahlı olmadığınızı göreceksiniz. 

- Kahvaltıyı ihmal etmeyin!

- Sürekli tatlı krizlerine giriyorsanız tarçının kan şekerini dengeleyici özelliğinden faydalanabilirsiniz.

Kuruyemiş şart

Mümkünse her öğünde protein alın. Paketli gıdaların sağlığı nasıl etkilediğine, sürekli yemek yemenin ve bunun sonucu artan kilonun yol açtığı hastalıklara ilişkin bilinçlenin.  Yanınızda masum atıştırmalıklar bulundurun. Örneğin kavrulmamış, çiğ kuruyemişler hem tok tutar, hem besler.