Aşırı sıcaklada alınması gereken önlemler

Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Muhsin Kişioğlu, aşırı sıcaklarda bebek, çocuk, engelliler ve evcil hayvanların, kapalı ve park edilmiş araçlarda kesinlikle bırakılmaması gerektiğini söyledi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, aşırı sıcakların bugünden itibaren artarak ve önümüzdeki hafta da etkisini artırarak sürdüreceğinin belirtilmesi nedeniyle Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Muhsin Kişioğlu, aşırı sıcaklarda alınması gereken önlemlere ilişkin açıklamalarda bulundu. 

“SAAT 10.00-16.00 ARASI DENİZE GİRİLMEMELİ VE GÜNEŞLENMEMELİDİR” 

Kişioğlu, saat 10.00-16.00 saatlerinde mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması gerekildiğini belirterek, “Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde saat 10.00-16.00 denize girilmemeli ve güneşlenmemelidir. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler güneşten koruyucu krem (en az 15 koruma faktörlü) kullanmalı, şapka ve gözlük gibi gerekli koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre kesintisiz güneşlenmemelidir” dedi. 
“EN AZ 2-4 BARDAK SIVI ALINMALI” 
Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatlerinin tercih edilmesi gerektiğine değinen Kişioğlu, “Her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fiziki aktivitelerden kaçınılmalıdır. Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir” diye konuştu. 
“BEBEK, ÇOCUK, ENGELLİLER VE EVCİL HAYVANLARI, KAPALI VE PARK EDİLMİŞ ARAÇLARDA KESİNLİKLE BIRAKMAYIN”
Dr. Kişioğlu, bebek, çocuk, engelliler ve evcil hayvanların kapalı ve park edilmiş araçlarda kesinlikle bırakılmaması gerekildiğini dile getirerek, “Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı, bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir” ifadelerini kullandı.