''Aşılanmayan her birey aşılananı da riske atıyor''

Doç. Dr. Keskin, “Aşılanan bireylerin korunurluğu %100 olmadığı için aşılanmayan bireyler onları da tehdit ediyor. Şu an yoğun bakımda yatanların büyük bir kısmı aşısız” dedi.

ÖZLEM SÖNMEZ

Medical Park Göztepe Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Keskin vaka artışlarını ve aşılamadaki durumu AKŞAM'a değerlendirdi. "Vaka artışları durdurulamaz bir seviyeye geldi. Bir önceki yıl kapanma ve tedbirler dışına elimizde güçlü bir koz yoktu fakat artık koruyuculuğu %90 civarında olan aşılar var" diyen Doç. Dr. Keskin şöyle devam etti: "Yeni dalga tamamen aşısızları vuruyor. Aşılanan bireylerin de korunurluğu %100 olmadığı için aşılanmayan bireyler aslında aşılanan bireyleri de riske atmaya devam ediyor. Yoğun bakımda halihazırda yatan hastaların büyük bir kısmı aşısız. Aşılama için tek doz yeterli değil. Aşılamanın koruyucu olması için çift doz ve ardında 15 günlük süre şart. Toplumun en az %70'inin aşılanmış olması gerekirken bu oran hâlâ %43'lerde. Yaşlılarda artan aşılamayla beraber artık gençler daha riskli konumda ve yoğun bakımlarda yatan 30'lu yaşlarda bireyler bulunuyor."

DAHA GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK İÇİN

"İki doz Biontech olanlarda 3.doz önerisi şu an yok. Kronik hastalığı olan bireylerin Sinovac ile aşılanmalarının üzerinden 3 aydan daha uzun bir zaman geçmişse Biontech ile 1 doz aşılamanın ek olarak yapılmasını öneriyoruz. Ayrıca hipertansiyon dahil olmak üzere kalp hastalıklarında Kovid-19 daha ağır olarak seyrediyor. Biz bu hastalarda daha güçlü bir bağışıklık yanıtı oluşturduğu için 3. dozu mutlaka öneriyoruz. Sinovac'ın Delta varyantına karşı etkinliğinin düşük olduğunu görüyoruz. Bu nedenle bu hastalarda yapılacak ek doz spesifik durumları olanlar hariç Biontech olmalı.

KALP KRİZİNE NEDEN OLMAZ

Aşı karşıtlarının ortaya attığı iddialara da yanıt veren Keskin şöyle devam etti: "Kalp krizi riskini dengesiz besleme ve hareketsizlik artırıyor. Bu pandemi dönemi nedeniyle tırmandı. Kovid-19'un kendisi de kalp krizi riskini ciddi olarak artırıyor ve pıhtılaşma bozukluğuna neden olabiliyor. Sıcaklar ile beraber dehidratasyon ve stres artışı da kalp krizi riskini artırıyor. Aşılar ile ilgili olarak artmış bir kalp krizi riski yok."