'Aşılama düşer, vaka artarsa kısıtlama gelir'

Haziranda 5.5 milyonla zirveye ulaşan aşılama oranı, yaş sınırının düşmesine rağmen bu ay yarı yarıya azaldı. Prof. Dr. Deniz Odabaş, “Aşılama azalır ve vakalar artarsa kısıtlamalar gündeme gelir” dedi.

BÜLENT ŞANLIKAN/HABER MERKEZİ

Kovid-19 ile mücadele kapsamında başlatılan aşılama programı hız kesmeden devam ediyor. Sağlık Bakanlığı'nın 'covid19asi.saglik.gov.tr' adresinde yer alan anlık verilere göre, 12 Temmuz saat 19.00 itibarıyla uygulanan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşı sayısı 58 milyon 594 bin 137 olarak gerçekleşti. 18 yaş üstü nüfusta birinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 61.16, ikinci doz aşı yapılanların oranı da yüzde 28.26 olarak kayda geçti.

HARİTADA 4 İL MAVİ, 25'İ KIRMIZI

İl bazında %75 aşılama oranını geçerek 'mavi' kategoriye ulaşan il sayısı 4'e çıktı. Muğla, Çanakkale, Kırklareli'den sonra Edirne'de de aşılama %75.1'e ulaştı. Balıkesir, Zonguldak, Eskişehir, İzmir, Antalya, Ankara ve Tunceli'nin de aralarında bulunduğu 25 il, yüzde 65 barajını geçerek 'sarı' kategoriye ulaştı. İstanbul, Bursa ve Mersin'in aralarında bulunduğu 28 kent ise yüzde 55'i geçerek turuncu kategoriye ulaştı. Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu ağırlıklı olmak üzere Konya ve Yozgat'ın da aralarında bulunduğu 25 il ise yüzde 55 barajının altında kalarak kırmızı kategoride yer almaya devam etti.

YAŞLA, AŞILAMA DA DÜŞTÜ

Öte yandan ülkede haziranda zirveye ulaşan aşılama oranı, yaş sınırının 16'ya kadar inmesine rağmen düşüşe geçti. 19-25 Haziran arasında 5 milyon 439 bin 186 doz aşı uygulanırken, 26 Haziran-2 Temmuz arasında bu sayı 4 milyon 114 bin 511'e, 3-10 Temmuz arasında da 3 milyon 260 bin 604'e düştü. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Deniz Odabaş, aşı haritasını AKŞAM'a değerlendirdi:

Aşı seferberliği Biontech aşı tedarikiyle hızlandı, günde 1.5 milyon dozun üzerine dahi çıkıldı. Şu an strateji randevu sistemiyle ağırlıklı işliyor. 65 yaş üstü vatandaşlarımızda aşı olma oranları yüzde 80'in üzerinde ancak 50 yaş altından başlayarak aşı olma hızı azalıyor. Özellikle 24 yaş altı gençler hastalığı hafif geçireceklerini düşünerek aşıya yanaşmıyor. Şu an aşı kabulünü artırmaya gereksinim var. Hedefimiz 18 yaş üstü vatandaşlarımızın en az yüzde 70'inin ilk doz aşılarını bayrama kadar yapmaktı. Bu ivmeyle yüzde 65 civarında kalacak. İlk dozun Delta varyantına karşı koruyuculuğu düşük. Bu nedenle aşılı aşısız tüm bireylerin maske mesafe temizlik kurallarına uyumu çok önemli.

BATI'DA VAKALAR DÜŞÜYOR, DOĞU'DA ARTIYOR

MARTTAKİ KADAR ARTIŞ YAŞAMAYIZ

Yeni normale geçişle vaka sayılarının son 3 haftadır 5 bin bandında devam ettiğini belirten Prof. Dr. Deniz Odabaş, sözlerine şöyle devam etti: "Şu anda 1 Temmuz itibariyla hem iki doz aşılı oranımız hem de 3 doz aşılı oranımız mart ayına göre çok yüksek. 1 doz aşılıları da hesaba katarsak 58.5 milyon dozun üzerinde aşının uygulandığını söyleyebiliriz. Bu da mart ayı kadar yüksek bir olgu sayısıyla karşılaşmayacağımızı ancak yine de vaka sayıları; hareketliliğe, maske ve mesafe kurallarına uyulmamasıyla yükselebilir. Artış oluştuğunda da yeni önlemlerle kısıtlamalar tekrar gündeme gelir."

AŞILANMAZSAK VİRÜS ÇEŞİTLERİ DE ARTACAK

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Rahmet Güner, koronavirüsün, çoğalacak alan ve insan bulduğu için mutasyona uğradığını belirtti. Aşılanmanın önemine dikkat çeken Güner, şunları söyledi: "Salgınla mücadelede yapmamız gereken kişisel sorumluluklar var. Bunlardan biri aşı olmak diğeri de maske kullanımı ve kişiler arası mesafe kuralına uymaya devam etmek. Eğer bunu yapmazsak salgın, bu tip varyantlarla devam edecek bir süreç şeklinde karşımıza çıkabilir. Ne kadar çok aşılanırsak, mutasyonların gelişmesinin engellenmesi, virüsün çoğalma hızının durması da o derece mümkün olacak. Bu nedenle herkes üzerine düşeni yaparak aşısını olmalı ve maske kullanımına devam etmeli."