'Aşı öncesi antikor testine gerek yok'

Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Cengiz Uzun, “Koronavirüs geçiren hastalarda antikorun 6 aydan sonra azaldığı yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Bu nedenle aşı olmak için antikor testi yaptırmaya gerek yok” dedi.

Koronavirüs aşısı öncesi antikor testi yapılmasının gerekmediğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Cengiz Uzun, “Koronavirüs geçiren hastalarda antikorun 6 aydan sonra azaldığı yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Bu nedenle aşı olmak için antikor testi yaptırmaya gerek yok” dedi. Dr. Cengiz Uzun şunları söyledi:

2. KEZ YAKALANABİLİRSİNİZ

“Örneğin kızamık aşısı oldunuz ya da kızamık geçirdiniz. IgG (geç cevap antikoru) antikoru pozitif kalacaktır. Seneler sonra baktığımızda kanda kızamık IgG (geç cevap antikoru) antikoru saptıyorsak diyoruz ki kişi kızamık geçirmiş ya da aşılanmış. En son yaşadığımız koronavirüs salgını için yapılan çalışmalarda IgG (geç cevap antikoru) antikorunun 6 aydan sonra azaldığı ortaya kondu. Bundan dolayı vatandaşlarımız nadirde olsa ikinci kez koronavirüse yakalanabilir.”

ANTİKOR SÜRESİ 4-6 AY

“Koronavirüs infeksiyonu geçirdim, antikor testi yaptırayım, antikorum varsa aşı yaptırmama gerek yok diyenler oluyor. Şu an Sağlık Bakanlığımızın açıkladığı algoritmaya göre aşı olmak için antikor testi yaptırmaya gerek yok. Ama bu durum çok yakın dönemde koronavirüsü geçirmiş kişiler için geçerli değil. 4-6 ay içerisinde koronavirüs geçirdiyseniz antikor testi yapmadan aşı yaptırabilirsiniz.”

AŞI OLMAK BİZİ ÇİNLİ YAPMAZ

Aşı yaptırmayı tavsiye eden Dr. Cengiz Uzun, “Aşının koruyuculuğunun ne kadar olduğunu zamanla göreceğiz. Aşı olduktan sonra vücudumuzda bir koruyuculuk oluşmayabilir. Ama aşı hastalığa yakalanmamız durumunda daha hafif geçirmememizi sağlayacaktır. Aşının hastalığa bağlı ölümleri %100’e yakın azalttığı gösterilmiştir. Benim tavsiyem aşının yaptırılması yönünde. Aşı yaptırmak bizi Çinli yapmaz” ifadelerini kullandı.