Aşı mevsimi geldi...

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Prof. Dr. Oya Alpar, özellikle bağışıklık sistemi zayıf ve sağlık sorunu olanların ve kilolu insanların mutlaka grip aşısı yaptırması gerektiğini söyledi.

Sık sık soğuk algınlığıyla karıştırılan grip (influenza) hastalığı,  "influenza" virüsünün solunum yoluyla insan vücuduna girmesiyle oluşan ve salgınlara yol açan bir viral enfeksiyon hastalığıdır, sıklıkla her yıl salgın yapar. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, grip her yıl dünya nüfusunun yüzde 5'ini etkilemektedir. 

Neden grip aşısı olunmalı? 

Gribin önüne geçmede grip virüsüne karşı henüz ucuz ve tam etkili bir ilaç olmadığı için günümüzde Grip aşısı gribe karşı bizi korumada en Grip aşısı bağışıklığımızı sağlayan hücrelerimize, virüsle ilgili kritik istihbarat bilgilerini vermekte böylece savunma hücrelerimiz her an virüs girişine karşı tetikte beklemektedir ve yeterli miktarda antikor (silah) üretebilmektedir. 

Dünya Sağlık Örgütü’nün veri ve önerileri dikkate alınarak sıklıkla bir sene önce karşılaşılan ağır geçen 3 veya 4 influenza virüs grubuna karşı aşı hazırlanır. İnfluenza virüsü her sene kendini yenileyebildiği için aşı içeriği her yıl değişmektedir. 

Eylül ve Ekim aşı mevsimi 

Aşının koruyuculuğunun gelişmesi için 2 ya da 3 haftaya ihtiyaç vardır. Eğer daha önceden aşı yaptırıldıysa bu süre kısabilir ama ideal zaman Eylül ve Ekim ayıdır. Kasım ayından önce grip aşısının yaptırılmış Aşı ile salgında saptanan virüslerle antijenik benzerlik varsa aşı % 50-80 korunma sağlayabilir. Sağlıklı erişkinlerde aşı ile sağlanan koruyucu antikor düzeyi influenza A için % 80’in üzerinde bildirilmiştir. 

Yaşlılarda koruyuculuk oranı daha düşük olmakla birlikte  komplikasyonları ve ölüm oranını azalttığı saptanmıştır. Bu sene grip aşısıyla ilgili WHO uyarıları var mı; tehlikeli salgınlar Grip aşısı, her yıl bir önceki mevsim en çok rastlanan grip virüslerinin türlerine göre yeniden hazırlanır. Dünya Sağlık Örgütü her yıl dünyada en çok hastalık yapmış olan ikisi A ve biri B olmak üzere üç değişik Bu yıl tüm dünyada uygulanmakta olan grip aşılarında, A tipi virüslerden H1N1 benzeri Kaliforniya ve H3N2 benzeri İsviçre virüsleri ile B Puket, Yagamata benzeri virüsler bulunmaktadır. QIV aşılarda ayrıca Brisbane benzeri, B tipi Victoria virüsü Toplumda yaşayan herkesin ve özellikle risk altındaki kişilerin grip aşısı olması gerekir. Ayrıca, doktor, hemşire ve benzeri sağlık personeli ile huzurevlerinde çalışanlar da grip aşısı olmalıdırlar. 
Riskli kişiler, 65 yaş ve üzerindekiler, huzur evlerinde yaşayanlar, kronik kalp, akciğer, böbrek ve şeker hastalığı olanlardır. Diğer bazı ülkelerde 50 yaş ve üstüne de aşı önerilmekte ve böylece 50-64 yaş arası yüksek riskli kişilerin de aşılanması sağlanmaktır. Diğer 
-Kalıtsal hemoglobin bozukluğu olanlar. 
-İmmunolojik (bağışıklık sistemi ile ilgili) hastalığı olanlar. 
-Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar 
-Risk grubu hastaların ev halkı, yakın temasta olduğu kişiler. 
-6 ay - 18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin alanlar (Reye Sendromu gelişme riskini azaltmak için). 
- Grip mevsiminde hamileliğinin dördüncü ve daha sonraki aylarında olanlardır. 
Grip aşısı genelde güvenli bir aşıdır. Ancak bazı koşullarda uygulanması sakıncalı olabilir. 
- Yumurta alerjisi olan kişiler (yumurta yiyince dilde şişme, solunum güçlüğü, kan basıncında düşme gibi reaksiyonların geliştiği kişiler) ve daha önce yapılan grip aşısında ciddi reaksiyon gelişen kişiler. 
- Ani başlayan ateşli bir hastalığı olanlarda da iyileşinceye kadar aşı uygulamasının ertelenmesi uygundur. 
-Grip aşısı mutlaka yaptırılmalı 
Aşıların muhakkak yaptırılması gerektiği, aşı yaptırılmadığı takdirde çocukların ciddi ölümcül hastalıklarla karşı karşıya kalabileceği, toplum sağlığının darbe alacağı büyük bir gerçekliktir ve aşıların otizme ya da MS’e yol açtığına dair herhangi bir bilimsel delil şu güne kadar ortaya çıkmamıştır. 
Sağlık Bakanlığı ise kısa süre önce yaptığı açıklamada, aşılar ve otizm arasında doğrudan bir ilişki saptanmadığını vurgulamış, “Bebeklerimizi ve çocuklarımızı ölümcül ve sakat bırakan hastalıklardan korumak ve onlara sağlıklı bir gelecek sunabilmek için en emin yol aşıdır. Ülkemizde yüksek aşılama düzeyi sayesinde aşı ile önlenebilir hastalıkların sayısı ve bu hastalıkların yol açtığı ölümler azalmıştır” ifadeleri kullanılmıştır.