Azime Kahya
Son dönemlerde artan kızamık vakaları, vatandaşları tedirgin etti. Rahatlatan açıklama ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan geldi. Bakan Koca, vakaların arttığını ancak salgının söz konusu olmadığını vurgulayarak yüreklere su serpti. İstanbul Cerrahi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. C. Elif Öztürk ise kızamıktan korunmanın yollarını anlattı: "Pandemide dünya genelinde çocukların aşılanma oranı düştü. Dünyada 2020 yılında 23 milyon çocuğa içinde kızamığın da bulunduğu temel çocukluk çağı aşıları yapılmadı. Bu, 2009'dan bu yana görülen en yüksek sayı olarak kayıtlara geçti. Bu da çocukluk çağı hastalıklarının yeniden nüksetmesine sebep oldu."
SOLUNUMLA BULAŞIYOR
"Kızamık, solunum yolu ile bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır. Kızamıklı bir kişiyle temas eden duyarlı kişilerin %90'ı bu virüs ile enfekte olur. Kızamık genellikle bir çocukluk çağı hastalığıdır ve ölümlerin çoğu 5 yaşından küçük çocuklar arasındadır. Ancak bu virüse duyarlı olan ve bağışıklığı zayıf erişkinlerde de görülebilir. Kızamık çocuklukta uygulanan 3 doz aşı ile önlenebilir."
KULUÇKA SÜRESİ 10 GÜN
"Hastalık belirtileri genellikle temastan 10 gün sonra gelişir ve 10 gün boyunca devam eder. Hasta kişiler virüsü belirtiler ortaya çıkmadan önce de bulaştırabilir. Kızamık ateş, burun akıntısı, öksürük, kırmızı gözler ve boğaz ağrısı ile başlar, ardından genellikle yüzde başlayan ve vücuda yayılan kırmızı, deriden kabarık olmayan döküntü görülür. Ağız içinde küçük beyaz lekeler (Koplik lekeleri) oluşabilir."
YETİŞKİNLER DE RİSKTE
"Bağışık olmayan herkes (aşılanmamış veya aşılanmış ancak bağışıklık geliştirmemiş) enfekte olabilir. Aşılanmamış küçük çocuklar ve hamile kişiler ciddi kızamık komplikasyonları açısından en yüksek risk altındadır. Kızamık için özel bir antiviral tedavi bulunmuyor. Bağışıklık güçlendirilir, A ve D vitamini takviyesi yapılır. Komplikasyon gelişmezse 10 gün, gelişirse haftalarca sürebilir. Aşı ise en büyük koruyucu tedbir.