Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, "Kişiye uygun olan aralıklı oruç yöntemi seçilerek tüm besin gruplarından oluşan sağlıklı bir beslenme planı hazırlanmalı. Bu süreçte takipte kalmalı ve oluşan kilo kaybı ile kan tahlil lerinde oluşan değişimler de belirli aralıkla kontrol edilmeli. Aralıklı oruç sağlıklıdır. Enerji kısıtlaması nedeniyle kilo kaybı sağlar ve kolesterol ile trigliserit düşürücü etkisi vardır. Ayrıca 16 saat süren açlık sonucunda otofaji olur, yani vücut yeni ve sağlıklı hücreler elde etmek için hasarlı hücrelerden temizlenir" diyerek en popüler olanları şöyle sıraladı:
16:8 modeli (Zaman Kısıtlı Beslenme): Bu model 16 saat açlık ve 8 saat beslenme şeklinde planlanmıştır. Geceden sabaha açlık süreci ile beraber toplam 16 saat açlık sağlanır. Yani akşam yeme işlemi en geç 19:00'da sonlandığında sabah ilk öğün saat 11.00'de yapılmalıdır. Sabah 11.00 ila akşam 19.00 arası normal beslenme saatini oluştururken akşam 19.00'dan sonra sabah 11.00'e kadar beslenmenin durdurulduğu yöntemdir.
5:2 modeli (Dönüşümlü Açlık): Haftanın ardışık olmayan 2 günü enerjinin çok kısıtlandığı (500-600 kkal/gün), diğer günler normal beslenmenin devam edildiği yöntemdir.
Ye-dur-ye (eat-stop-eat) modeli: Bu modelde haftada 1-2 gün 24 saat oruç tutularak 5-6 gün beslenme şeklinde planlanmış bir yöntemdir.
DİYABETLİLER YAPMASIN
Gebeler ve emziren anneler,
Gelişim çağında çocuklar ve ergenler,
Beden kitle indeksi (BKI) 18,5 ve altında olan kişiler, yani zayıf bireyler,
Sporcular veya yoğun antrenman yapan bireyler,
Düzenli ilaç kullanan bireyler,
Yeme bozukluğu olan kişiler,
Tip 1 diyabeti olan bireyler,
Tansiyon hastaları.