Antibiyotikler iyileştirmiyor!

ABD'de yapılan araştırmada, antibiyotiklerin alt solunum yolu enfeksiyonunu geçirmede etkili olmadığı ortaya çıktı. Enfeksiyon bakteri kaynaklı olsa da öksürüğün şiddeti ya da süresi etkilenmedi.

ABD'li araştırmacılar, ülkede alt solunum yolu enfeksiyonları için acil sağlık ünitelerine başvuran kişilerle ilgili bir çalışma yaptı. Araştırmacılar, yüzde 29'u bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılan uygun antibiyotikler reçete edilen bu hastalarda, antibiyotiklerin öksürüklerinin şiddeti ya da süresini etkilemediğini, bu anlamda antibiyotik reçete edilmeyen hastalarla aralarında fark olmadığını tespit etti.

HASTALIK 17 GÜN SÜRDÜ

Enfeksiyonu belirlemek için mikrobiyolojik laboratuvar testlerinde patojen taraması yapan araştırmacılar, sonuçları sadece bakteri, sadece virüs, hem bakteri hem virüs içerenler ve hiçbir organizma içermeyenler olarak 4 sınıfa ayırdı. Bakteriyel enfeksiyonu teyit edilen kişilerdeki iyileşme süresi antibiyotik alanlarla almayanlarda aynı sürdü, yani 17 gün olarak belirlendi. Alt solunum yolu enfeksiyonu taşıyan hastaların %5'inde zatürre görüldü.

AŞIRI KULLANIMDA BÜYÜK TEHLİKE

Aşırı antibiyotik kullanımı, baş dönmesi, mide bulantısı, ishal ve kızarıklığın yanı sıra hayatı tehdit eden ciddi bir alerjik reaksiyon olan anafilaksiye neden olabiliyor.