Ani gelişen diyabet pankreas kanserinin belirtisi

Pankreas kanseri, erken aşamalarda belirti göstermediği için ani ölümlere neden oluyor. Araştırmalar obezite ile pankreas kanseri arasında bağlantı olduğunu gösteriyor. Uzmanlar, aniden ortaya çıkan diyabetin pankreas kanseri açısından değerlendirilmesi gerektiği konusunda uyardı.

Azime Kahya

Pankreas kanseri belirti vermeden sinsice ilerleyerek hayatı tehdit ediyor. Hastalığın Avrupa geneli ele alındığında en yaygın 10'uncu kanser türü olduğunu dile getiren Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Kağan Gökakın, "Bu hastalık nedeniyle dünya genelinde yılda 250 bin ölüm yaşanıyor. Bu kanser, ilk evrelerinde genellikle belirti vermez. Ancak, mide şişkinliği, karın-sırt ağrısı veya ani kilo kaybı gibi belirtiler ortaya çıktığında, genellikle başka hastalıklarla karıştırıldığı için önemsenmez. Bu durumda kanser hızla yayılır ve genellikle geç evrede tespit edilir" diyerek şunları kaydetti:

KARINDA ŞİŞLİK, KİLO KAYBI

"Pankreas kanseri tanısı alan hastaların dörtte üçünde şeker metabolizması bozukluğu ya da tip 2 diyabet mevcuttur. Uzun süreli insülin yüksekliğine maruziyet ve kan şekeri yüksekliği, pankreas kanseri gelişiminde altta yatan asıl bozukluk olarak görülür ve yeni tanı alan şeker hastalarının dörtte birinde pankreas kanseri saptanmaktadır. Bazı durumlarda, aniden ortaya çıkan şeker hastalığı, pankreas kanserinin erken belirtisi ve uyarıcısı olabilir. Özellikle ailesinde şeker hastalığı öyküsü olmayan kişilerde böyle bir durum fark edildiğinde dikkat çekici olarak değerlendirilir. Safra taşı veya alkol kullanımı gibi belirgin bir etken olmaksızın gelişen pankreatit atakları da pankreas kanserinin erken bulgusu olabilir. Hastalığın ilerleyen aşamalarında, şiddetli karın ve sırt ağrısı, sarılık, kilo kaybı, karında şişlik gibi belirtiler ortaya çıkar. Ne yazık ki, bu bulgular hastalığın tedavi edilebilir sınırlarını aştığının bir göstergesi olarak kabul edilir."

GÜNDE 1 FİNCAN TÜRK KAHVESİ

"Günde bir fincan Türk kahvesi için. Kafeinli veya kafeinsiz olsun, kahve pankreas kanseri riskini azaltmada etkili olduğu düşünülen bir içecektir. Çevresel etkenlere dikkat edin ve kimyasal maddelere maruz kalmayı engelleyin. Ev ve işyerinde temizlik ürünleri ve pestisitler gibi zararlı kimyasalların kullanımını sınırlayın. Risk altında olan bir gruba ya da pankreasta olası bir lezyonunuz varsa, düzenli kontrollerinizi aksatmayın. Özellikle eski sigara kullanıcıları, diyabet hastaları, sebepsiz hızlı kilo verenler veya bilinen pankreas veya safra yolu patolojisi olanlar dikkatli olmalıdır."