Azime Kahya
Akdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Doç. Dr. Mustafa Karaca, akciğer kanseri, yemek borusu kanseri, cilt kanseri ve meme kanseri alanında akıllı ilaç ve immünoterapi tedavilerle başarı oranının arttığını söyledi. Doç. Dr. Karaca, "Bu verilere göre; küçük hücreli akciğer kanseri, hepimizin bildiği gibi çok agresif seyirli tümör iken; kemoterapiye immünoterapinin eklenmesiyle yaklaşık 22 aylık bir fark elde edildi. Bu çok önemli bir veri olduğu için heyecan verici bir gelişme oldu" dedi.
Diğer akciğer kanserlerinin bazı alt tiplerinde akıllı ilaç kullandıklarını aktaran Doç. Dr. Karaca, "Akıllı ilaçlarla özellikle sağ kalımlar 10-11 ay civarındayken; bu süreler 48 aylara kadar çıkmıştı. 5 yıllık çalışmanın sonucunda halen yüzde 60 hastanın hayatına devam ettiğini gösterdi. Bu şimdiye kadar onkoloji pratiğimizdeki belki de açıklanmış en önemli veri olarak kayda geçti" diye konuştu.
MUTASYONLARA ÖZEL İLAÇ
Akıllı ilaçlarla kanserli hücreye yönelik tedavi yapılabildiğini belirten Doç. Dr. Karaca, "İnsan hücresinin DNA'sıyla birlikte kanser hücrelerinin DNA'sını da tespit etmeye başladık. Bununla birlikte kansere neden olan mutasyonları çok iyi biliyoruz. Her yıl bu mutasyonlara yönelik yeni akıllı ilaçlarımız elde edilmektedir. Akıllı ilaçlar o mutasyona yönelik etki gösterdiği için hem kanser alanında çok fazla etki gösterebilmekte hem de yan etki çok daha nadir olabilmektedir" dedi.
'YAŞAM KALİTESİNDE BÜYÜK ARTIŞ'
Akıllı ilaçların çoğunluğunun ağızdan alınan hap şeklinde kullanıldığını belirten Doç. Dr. Karaca, "Hastalarımız klasik kemoterapi ilaçlarına göre hem hastaneye gelme noktasındaki sıkıntıları ortadan kalkmış oluyor hem kemoterapi ilaçlarında çok sık gördüğümüz bulantı, kusma, saç dökülmesi gibi yan etkiler akıllı ilaçlar ile nadir oluyor. Bu akıllı ilaçlarla hastalarda yaşam kalitesi çok daha büyük artış gösterdi" dedi.