Akciğer kanseri; akciğerde yapısı bozulmuş, anormal hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalması sonucunda ortaya çıkar. Bu tüm kanser türleri için geçerli olan temel oluşum şeklidir. Çoğu zaman bir akciğerde tek odaktan gelişmeye başlar. Ancak aynı anda birden fazla odaktan gelişim de ortaya çıkabilir. Kanser hücreleri akciğerlere, komşu dokulara veya vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.
Sigaraya dur demenin vakti geldi…
Akciğer kanserlerinin % 80-90’ında neden sigaradır. İçilen sigara miktarı ne kadar çok ve süre ne kadar uzunsa, akciğer kanseri gelişme riski de o kadar yüksektir. Günde bir paket, yirmi yıl sigara içen bir kişinin riski, içmeyen bir kişiye göre yirmi kat, günde 40 sigara içenlerde ise 24 kat daha fazladır. Sigara içimi terk edildiğinde akciğer kanserine yakalanma oranı gittikçe azalmakta, beş yılın sonunda sigara içenlerin risk oranının yarısına inmektedir. Pipo, sigar, puro içen kişilerde de, içmeyenlere göre akciğer kanserine yakalanma riski daha fazladır. Kendisi sigara içmeyen ancak uzun süre sigara dumanına maruz kalanlarda yani pasif içicilerde de akciğer kanseri riski artmaktadır.
Belirtileri nelerdir?
Hastalığın belirtileri; genellikle ve maalesef erken dönemde ortaya çıkmaz. Bu nedenle, birçok durumda kontrol için veya başka bir nedenle (mesela işe giriş sırasında yapılan sağlık kontrollerinde) çekilen akciğer filmleri ile tanı konulur. Akciğer kanserinin belirtileri; akciğer kanserinin kendisine, yayılımına veya kanser hücreleri tarafından salgılanan hormon benzeri bazı maddelere bağlı olabilir.
Akciğer grafisi
Akciğer kanseri tanısında en çok kullanılan aşamadır. X ışını kullanılır. Akciğerlerde tümör veya tümörün oluşturduğu anormal görünümleri ortaya çıkarır.
Sintigrafik yöntemler
En sık uygulanan türü tüm vücut kemik sintigrafisidir. Kanserin kemiklere yayılımı değerlendirilir. PET kullanımı arttıkça kullanımı giderek azalmaktadır. Mikroskop altında değerlendirmek üzere hastalıklı bölgeden örnek doku alınmasıdır. Biyopsi örneği, göğüs duvarından akciğerlere ulaşılarak, bronkoskop ile veya küçük bir cerrahi işlem ile elde edilebilir.
Bronkoskopi
Bronkoskop olarak adlandırılan bir cihaz aracılığıyla akciğerlerdeki hava yollarının gözlenmesi esasına dayanır. Bu işlem sırasında anormal görünüm veya tümör saptanırsa farklı cihazlar kullanılarak biyopsi alınır.
Endobronşiyal ultrason
Bronkoskopi işlemi ile aynı şekilde akciğerin içine özel ultrasonlu bir endoskop ile girilerek uygulanır. Bronş duvarına komşu kitle ya da lenf düğümlerinden özel bir iğne ile örnek alınmasını sağlar.