Ailede varsa dikkat! 40 yaş altı için SADS alarmı

Avustralya'da 4 bin sağlıklı genç, bir anda ve nedensizce öldü. Otopside ortaya çıkan ‘Ani Yetişkin Ölümü Sendromu'na (SADS) karşı uzmanlar, 40 yaş altı yetişkinlere kalp muayenesi önerdi.

Avustralya'da sağlıklı olmalarına rağmen 1 yılda 4 bin çocuk, genç veya genç yetişkinin hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Bir anda ve nedensiz ölümleri araştıran uzmanlar, otopsilerde, tüm vakalara 'Ani Yetişkin Ölümü Sendromu' (SADS) teşhisi koydu. Sağlıklı yaşam tarzına sahip olanları bile tehdit eden sendrom için yetkililer, 40 yaş altı insanlara kalp kontrolü yaptırmalarını önerdi. SADS Vakfı, ölenlerin yarısından fazlasının ortak iki nedeni olduğunu belirtti.

YILDA 750 KİŞİ ÖLÜYOR

Sendrom nedeniyle bir ölüm de İrlanda'da görüldü. Catherine Keane (31), uykusunda hayatını kaybetti. Annesi SADS teşhisi konan kızının düzenli spor yaptığını ve her gün en az 10 bin adım attığını söyledi. Baker Kalp ve Diyabet Enstitüsü sözcüsü, "Victoria'da her yıl 50 yaşın altında 750 kişi kalplerinin aniden durmasıyla ölüyor" dedi.

AİLEDE VARSA DİKKAT!

Ailede SADS teşhisi öyküsüne sahip olanların risk taşıdığını belirten uzmanlar, sporda, heyecanlandığında ya da ürktüğünde bayılma veya nöbet geçirenleri de uyardı.