Vücudun bazı kısımlarında darbe, kesik ya da yaralanmalardan kaynaklanan ağrılar, çok sayıda geçirilmiş ameliyatlar sonucunda ortaya çıkan ağrılar, tümör-kanser ağrıları gibi ağrılar sürekli bir hal almışsa ve diğer müdahalelerle tedavi edilemiyorsa ağrı cerrahisine başvurmak gerekebilir. Beyin, Sinir ve Omurga Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Suat Canbay ağrı cerrahisinin bu durumlarda çare olduğunu vurguluyor.
Kullanılan tedaviler nelerdir?
Ağrı cerrahisinde kullanılan birçok yöntem olsa da, en etkili yöntemler şunlardır:
Spinal Kort Stimülasyonu
Kordotomi
Ağrı Pompası
Bu yöntemleri kısaca özetlemek gerekirse;
Spinal Kort Stimülasyonu: Omurilik zarı üzerine, omurilikteki ağrı yolları boyunca elektrotlar (lead) yerleştirilip bir güç kaynağına (pil) bağlanmaktadır. Ağrı yolları pil aracılığı ile uyarıldığı zaman istemediğimiz ağrılar bu yollardan geçememekte ve beyine ulaşamamaktadır. Böylece hasta ağrıyı hissetmez.
Kordotomi: Omurilikteki ağrı yollarının cerrahi olarak kesilmesi. Daha çok kansere bağlı ağrıların tedavisinde uygulanır. Fantom ağrılarda uygulanabilir.
Ağrı Pompası: Ağrı pompası vücuda yerleştirilir ve buradan omurilik içindeki suya kontrollü bir şekilde anestezik madde verilir. En sık tümör ve kanser ağrılarında kullanılır.
Ağrı cerrahisi tedavide olabilecek en son seçenek olmalıdır. Sonuç olarak bu cerrahi hastalığı tedavi etmez. Hastanın ağrıyı hissetmemesi için yapılır. Ayrıca bu ameliyatlardan sonra hastanın düzenli takip edilmesi gerekir. Ağrı cerrahisi, giderilemeyen ağrıların çözümünde çok büyük kolaylık sağlamakla birlikte hemen her türlü ağrıya uygulanması ya da yanlış bölgeye yanlış tedavinin uygulanması çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Ağrı cerrahisinin derdinize derman olup olamayacağını öğrenmek için bir uzmana danışmakta elbette fayda var.