Son yıllarda fonksiyonel ve estetik diş hekimliğinde yapılan yenilikler ve gelişmeler sayesinde artık hayal edilen gülüşe kavuşulabiliyor. Özellikle tüm dünyada trend haline gelen ve ünlülerin vazgeçilmezi olan “Dijital Gülüş Tasarımı” ile çekici, entelektüel ya da sportif bir gülüş kazanılabiliyor. Bezmialem Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aslıhan Üşümez, dijital gülüş tasarımı ile ilgili bilinmesi gerekenleri ve uygulama yöntemlerini açıklıyor.
Dişler, güzellik algısında çok önemli bir yer tutar. Ayrıca bilindiği gibi kişiler arası iletişimde kurulabilecek en pozitif ilişki güzel bir gülümseme ile başlar. Bu sebeple dişlerde beyaz renk ve düzgün bir dizilim birçok kişinin ortak hayalidir. Dişlerin bu şekilde olması kişiye daha etkileyici bir görüntü vereceğinden bireyin kendine olan özgüveni de artar. Buna paralel olarak da hasta iş ve sosyal hayatında daha mutlu, uyumlu ve başarılı olur.
Dijital gülüş tasarımını yaptırmak isteyen hastalar genellikle; dişleri yüzünden rahatça gülemeyen, gülerken çenesi çok küçülen ya da daha fazla belirginleşen, gülerken dudakları incelen, burun-dudak arasındaki çizgisi çok fazla derinleşen ve başka kişilerin gülüşünü çok beğenen kişilerdir.
Estetik gülüşün kriterleri
Dişlerin kesici kenarlarının konuşurken görünmesi ve gülüş sırasında alt dudak kavisi ile paralel uzanması, estetik gülüş açısından önemli kriterlerdir. Hastaya gülüş tasarımı yapılırken sadece ön dişler değil; tüm dişler ve diş etleri gibi çevre dokular, yüz şekli, ten rengi ve dudaklar dikkate alınarak değerlendirme yapılır. Dişlerin diziliminden, renginden veya büyüklüğünden memnun olmayan hastalar, dijital gülüş tasarımı yaptırarak, nasıl bir gülüşe sahip olabileceklerini işlem başlangıcında görebilirler. Hatta arka dişlerini kaybetmiş olan kişilerin arka dişlerine ve yanaklara yapılacak destek ile gülüş estetiği de sağlanabilir.
Hasta istediği modeli önceden görebiliyor
Dijital gülüş tasarımı hastaya uygulanmadan önce hastadan alınan fotoğraf ve video görüntüleri, bilgisayar ortamına aktarılır. Daha sonra bu görüntü üzerinde çalışmalar yapılır. Hastanın isteği doğrultusunda yapılan bu çalışmanın ardından, elde edilen sonuç hastanın alçı modeli üzerine ve ağzına taşınır. Bu sayede hastalar, 3 boyutlu olarak final restorasyon şeklini görebilir ve tedaviye karar verebilir.
Doğal bir gülüş için Porselen Lamina Veneer
Hasta ile birlikte tedavinin karar aşaması geçildikten sonra, porselen lamina veneerler (laminat kaplama) ile tedaviye başlanır. Porselen lamina veneerler, oldukça ince yapıya sahip bir porselendir. İnce ve şeffafa yakın ışık geçirgenliğine sahip bu materyal sayesinde doğal görünümlü, estetik restorasyonlar yapılabilir. Ayrıca dişteki renk ve şekil bozuklukları da düzeltilebilir. Bunların haricinde pembe estetik olarak adlandırılan diş etlerindeki renk farklılıklarının düzeltilmesi, gülümseme anında çok fazla görünen diş etlerinin kısaltılması, esmer tenli kişilerde ya da fazla sigara kullananlarda meydana gelen koyu renk diş etinin giderilmesi de mümkündür. Ancak dijital gülüş tasarımı için gerekli olan süre yapılacak olan tedaviye göre değişebilir.
Hassas bir tedavi
Porselen lamina veneer uygulaması hekim, diş teknisyeni ve hasta açısından oldukça hassas bir tedavidir. Bu nedenle de özenli ve titiz bir çalışma gerektirir. Gülüş tasarımı hastanın diş anatomisine göre hazırlanmazsa estetikten söz etmek mümkün olmaz. Eğer bu durum göz önüne alınmadan uygulama yapılırsa birbirlerinin aynısı dişlere sahip kişiler oluşabilir. Dijital gülüş tasarımı tıbbi ve sanatsal bir çalışmanın sonucu ortaya çıktığından multidisipliner bir yaklaşım gerektirir.