Adım adım tüp bebek tedavisi

Tüp bebek tedavisi hakkında açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum/Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Gurur Polat, tüp bebek tedavisinde yer alan aşamaları anlattı.

Kadın doğum alanında çiftlerin bebek sahibi olmaları için birçok yöntem geliştirilmiştir. Tüp bebek de bunlardan biridir. Tüp bebek tedavisi ile birçok çiftimiz hayalini kurdukları bebeklerine kavuşabilmektedir.

Tüp bebek tedavisinde izlenecek adımlar

1. Eğitim

Çiftlerimiz tüp bebek tedavisi hakkında doktorları tarafından bilgilendirilirler. Tedavi planı çıkarılır ve tedavide kullanılacak ilaçların nasıl alınacağı hemşire tarafından uygulamalı olarak öğretilir. Prosedür gereği tedaviyi kabul ettiğinize dair onay formları imzalanır. 
 
2. Yumurtalıkların uyarılması
İkinci aşama kadının yumurtalıklarının kontrol altına alınarak, ilaç tedavisine başlanmasıdır. İlaçların kullanım amacı planlanan zamanda büyümeyi sağlamaktır.
 
3. Yumurtaların takibi
Kullandığınız ilaçlar mevcut yumurtaların büyümesini sağlar. Yani kas içine ya da cilt altına yapılan iğnelerle kontrol altında tutulan yumurtalıklar uyarılır. İlaç tedavisi yaklaşık 10 gün devam eder. Bu süreçte aralıklı olarak kontrole gelinerek ultrasonografi yapılır. Yumurtaların takibine göre de ilaçların dozu ayarlanır.
 
4. Yumurtaların toplanması
Yumurtaların gelişmesi için en son aşama olarak çatlatma iğnesi yapılır. Bu enjeksiyondan 35-36 saat sonra yumurtalar toplanır. Yumurtaları toplama aşamasına gelindiğinde anestezi ya da sakinleştirici ilaç kontrolünde vajinal ultasonografi aletine bağlı bir iğne vajinadan geçirilerek yumurtalar toplanır. Bu işlem genelde 10-15 dakika sürer. Sonrasında sperm hücresi ile döllenme işlemi gerçekleştirilir. Yumurtalar belirli bir ısıda anne rahmi gibi sistemi olan makinelere yerleştirilir. 
 
5. Laboratuvar ortamında inceleme
Normal bir şekilde döllenen yumurtalar hakkında bir gün sonra çifte bilgi verilir. Birkaç gün beslenip büyütüldükten sonra embriyolar içinde, hamile kalma olasılığı en yüksek olanlar belirlenen bir tarihte anne rahmine yerleştirilir.
 
6. Embriyo transferi
Anne adayı transferden önce bir miktar idrara sıkışık olmalıdır. Embriyo veya embriyolar anne rahmine yerleştirilir. Anne adayının kısa bir süre dinlenmesi gerekir. 10-12 gün sonra gebelik testi ile sonucu öğrenebilirsiniz. Sonucun pozitif olması durumunda 2,5 hafta sonra bebeğin kalp atışlarını duymak için ultrason yapılır.