Acile başvurularda dört kat artış var

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, grip nedeniyle acil servise başvuruların arttığını belirtti. Yavuz, “Üçlü PCR testi uygulaması Kovid, influenza ve RSV virüslerini ayırmamızı sağlayacak” dedi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, ekim ayından bu yana viral enfeksiyonların dolaşımda olduğunu belirtti. Son günlerde acillere başvuruların 3-4 kat arttığı, özellikle çocuk yoğun bakımlardaki yatışların da yükselmeye başladığını vurgulayan Prof. Yavuz, "Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan etkenler içinde Kovid var, grip (influenza) var ve diğer nezle yapan virüsler var ki yüzlerce virüs aslında dolaşımda. Çocuk yoğun bakımlardan haberler de geliyor, gerçekten sayılar çok yüksek, hatta çocuk yoğun bakımlarda doluluk bayağı yüksek" dedi.

Prof. Yavuz, özellikle sınıflar, toplu taşıma ve kalabalık yerlerde maske kullanımına dönülmesi gerektiğini belirterek, "Kovid, influenza ve RSV. Bunlar belli risk gruplarında (küçük çocuklar ve altta yatan hastalığı olanlar) istenmeyen kötü sonuçlara yol açabiliyor veya ölümcül olabiliyor. Semptomlara bakarak hangisi grip, hangisi RSV, hangisi Kovid, anlamamız mümkün değil" dedi. Yavuz, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın üçlü PCR testlerinin kullanıma gireceği yönündeki açıklamasıyla ilgili de, "Etkenin hangi virüs olduğunu erken evrede tespit edebilirsek hastaneye yatış ve ölümlerin de önüne geçilebilir" dedi.