ABD’li bilim insanlarından devrim gibi araştırma!

ABD’de 50 bin kadın üzerinde 12 yıl süren diyet araştırması yapıldı. Araştırma sonucunda, az yağ tüketen kadınların ne sağlıklı ne de zayıf olduğu ortaya çıktı.

SELİM KARAHAN / Ekonomi Servisi 

ABD Ulusal Kalp, Ciğer ve Kan Enstitüsü (NHLBI), Kadın Sağlığı İnsiyatifi (WHI) kapsamında gerçekleştirdiği 12 yıllık klinik çalışmasının sonuçlarını açıkladı. ABD’nin en prestijli üniversitelerinden araştırmacıların görev aldığı çalışmaya göre düşük yağlı diyetler kilo verdirmediği gibi kanser riskini de azaltmıyor. 

6 AYDA BİR KONTROL EDİLDİ 

Araştırmacılar, 50-79 yaşları arasında 50 bin kadın belirledi. Bu kadınların yarısı normal yeme alışkanlıklarını sürdürürken, diğer yarısına az yağlı diyet uygulandı. Az yağ diyetini uygulanan kadınların yağ tüketim oranı yüzde 38’den yüzde 29’a düşürüldü. Tüm denekler 6 ayda bir sağlık kontrolünden geçirildi. Bu sürenin sonunda uzmanlar her türlü kalp rahatsızlığı, kanser ve kilo verisini birbiriyle karşılaştırdı. 

Tatlı yemek tehlikeli!

Sonuçlar karşılaştırıldığında az yağ diyeti uygulanan kadınların normal yeme alışkanlıklarını devam ettiren kadınlarla aynı oranda kalp rahatsızlığı ve kanser sorunu çektiği görüldü. İki grubun da ortalama kolesterol değeri hemen hemen eşit çıktı. 

Az yağ kilo vermeye yaramıyor!

Bunun yanında az yağ diyeti uygulayan kadınların kilo verme konusunda da diğer gruba göre herhangi bir başarı sağlayamadığı da görüldü. Araştırmacılar bu sonuçlar ışığında az yağlı diyetlerden çok şeker yememeye dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. 

Sonuçlara ilk itiraz

Düşük yağlı diyetlerin bir işe yaramadığı özellikle ABD gibi fast-foodun yaygın olduğu bir ülkede şaşkınlık yaratırken, araştırma sonuçlarına da hemen itirazlar geldi. İtirazların ilki araştırmaya konu olan kadınların 50-79 yaşında olmasına geldi. Bazı diyet uzmanları 50 yaşın diyete başlamak için geç bir yaş olduğunu belirtti. Bunun yanında toplam alınan kalori içinde yağ tüketim oranının yüzde 38’den 29’a düşürülmesini yeterli bulmayanlar da oldu. Beslenme uzmanları söz konusu oranın yüzde 20’ye düşürülmesi durumunda daha belirleyici sonuçlar alınacağını iddia ediyor.