5 yılda 50 kez mutasyon geçirmiş

ABD, Avrupa ve İngiltere'de yayılan maymun çiçeği virüsünün 2018'deki salgından bu yana 50 kez mutasyona uğradığı ortaya çıktı.

Portekizli araştırmacılar tarafından yürütülen ve Nature Medicine adlı bilimsel dergide yayınlanan bir araştırmaya göre; ABD, Avrupa ve İngiltere'de yayılan maymun çiçeği virüsü 2018'deki salgından bu yana 50 kez mutasyona uğradı. Türkiye'de de ilk vakanın açıklanmasının ardından Kurban Bayramı tatiline gideceklerin maymun çiçeği virüsü konusunda dikkatli olması gerektiği uyarısında bulunan Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ahmet Sanlı Konuklar şunları kaydetti: "Bayramda akraba ziyaretlerine gideceklerin yanı sıra tatilde de ortak alanlara temasta çok dikkatli olunmalı. Eller suyla ve sabunla her zamankinden daha sık yıkanmalı. Alkol bazlı dezenfektan çantalarda sürekli bulundurulmalı."

ÇOCUKLARDA ÖLÜMCÜL

"Genel olarak hastalanan kişilerin yüzde 3-6'sı, çoğunluğu küçük çocuklar olmak üzere maalesef kaybedilebiliyor. O nedenle enfekte olabilecek kişilerle yakın temastan kaçının. Maymun çiçeği virüsü olan hastalar, diğer aile üyelerinden ve evcil hayvanlardan ayrı bir oda veya alanda izole edilmeli ve mutlaka maske ile eldiven kullanılmalı.