2 bin kişiyi devlet anne-baba yapacak

Ankara Etlik Şehir Hastanesi'nde bir ay önce hizmete açılan Tüp Bebek Ünitesi'ne, 2 bin kişi başvurdu. Ücretsiz yapılan tedaviye 23-40 yaş aralığındaki vatandaşlar başvurabiliyor.

Ankara Etlik Şehir Hastanesi bünyesindeki Üremeye Yardımcı Tedavi (ÜYTE) Kliniği (Tüp Bebek Ünitesi) 15 Mayıs'ta hizmete alındı. Merkezde, doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerin yanı sıra kanser tedavisi gören ve ileride çocuk sahibi olmak isteyenlere de destek veriliyor. Başhekim Doç. Dr. Çağanay Soysal, "Bir ay önce hizmete başlayan ÜYTE Merkezimize 2 bin 85 hasta başvurdu. Merkezimizde embriyo transferi de dahil olmak üzere yumurta, sperm, embriyo dondurma işlemleri de gerçekleştiriliyor" dedi.

SOSYAL GÜVENCE ŞARTI VAR

Maliyetli bir süreç olan tüp bebek tedavisinin belirlenen şartları taşıyan kişilere devlet desteğiyle, ücretsiz olarak yapıldığını belirten Klinik Sorumlusu Prof. Dr. İnci Kahyaoğlu ise, "23 yaşından büyük, 40 yaşından küçük olan, tüplerde tıkanıklık, azalmış yumurtalık rezervi veya erkek hastalarda sperm sayısında düşüklük gibi tıbbi anlamda endikasyonu olan kişiler merkeze başvurabiliyor. Devlet güvencesinden yararlanabilmek için kişilerin sosyal güvencesinin bulunması gerekiyor" dedi.

SMA TAŞIYICISI ÇİFTLERE DESTEK

Doğal yollarla çocuk sahibi olamadığı için merkeze başvuran kişilere ilk olarak detaylı tetkiklerin yapıldığını ve ardından uygun tedaviye yönlendirildiklerini anlatan Soysal, "Kemoterapi, radyoterapi öncesi yumurta ve sperm dondurma işlemleri uygulanabiliyor. SMA olmak üzere farklı genetik hastalıkları olan kişiler için PGT yöntemini de gerçekleştiriyoruz" dedi.