18 aylık çocuk yürümüyorsa nörolojiye götürün

Çocuklarda nörolojik gelişim sağlıklı büyümenin ipuçlarını veriyor, yürüme yaşı da bunun ilk adımı olarak olarak karşımıza çıkıyor.

Uzmanlar uyarıyor; çocuklarda nörolojik gelişim sağlıklı büyümenin ipuçlarını veriyor. 12-18 aylık çocuğun yardımsız yürümesi gerektiğini dile getiren Üsküdar Üniversitesi NPİstanbul Hastanesi Çocuk Nöroloğu Prof. Dr. Dilara Füsun İçağasıoğlu, "Bebek 18. ayda halen yürümüyorsa mutlaka çocuk nörolojisi doktoruna danışılmalı" dedi. Prof. Dr. İçağasıoğlu, 24-36 aylık çocuğun koşup merdiven çıkabileceğini de belirterek şöyle konuştu: "Çocuklar, anne karnından başlayan ve ergenliğe kadar devam eden büyüme ve gelişme süreci içindedirler. Bu sürecin herhangi bir döneminde sağlık durumlarının bozulması büyüme ve gelişmeyi yavaşlatabilir hatta durdurabilir. Çocuklarda boy uzunluğu, ağırlık ve baş çevresi düzenli ölçülüp takip edilmeli. Büyüme hızı her çocukta ve değişik yaş dönemlerinde farklı olabilir. Ancak bu ölçümlerde saptanan anormal değerler, büyümede gerilik veya büyüme duraklamasının bir göstergesi olabilir."

İLERİ YAŞ SEMPTONMLARI

12-18 ayda bebek yardımsız yürür, ver-al gibi basit komutlara uyar, anlamlı olarak 2-3 kelime söyleyebilir. 18-24 ayda vücut kısımlarını bilir, 24-36 ayda koşar, merdiven çıkar, iki kelimelik cümle kurar, ev işlerine yardım eder. Bu dönemde büyük parçalı yap boz oyuncakları, küplerle oynatın. El yıkama alışkanlığı kazandırın.