1 ocak kararları

UZM. PSİKOLOG GÖZDEM ÖZDEM
gozdem.ozdem@florence.com.tr 

Bize yeni yıl kararlarını aldırtan ideal profilimize ulaşma çabamızdır. İdeal profilmize ulaşma çabamız ideal benlik ve olası benlik, yani hayalimizdeki olmak istediğimiz kişiyle sınırlılıkları olan gerçek kimliğimiz arasındaki çatışmadır. Aldığımız kararları gerçekleşmediğinde ise hayal kırıklığı, tatminsizlik hissinin en önemli sebebi. Bu sebepten de listemizi oluştururken bizim için en anlamlı olana öncelik tanıyoruz ve yeni yıl kararlarını açıklıyoruz.

1-Yeni yılda zayıf olmalıyım çünkü; 

Bir miktar yağ, iç organlarınızı koruması ve özellikle de midenin koruması sürecinde oldukça yararlı olduğu bilinen bir gerçektir.  Ancak el ve göbekteki yağların gitmesi yalnızca görüntü açısından değil, sağlık açısından da önemli. Göbek etrafında özellikle organların etrafını saran yağlar kalp hastalıkları ve ikinci tip diyabet hastalığının belirtisi bile olabilir. Bu ve benzeri tüm olasılıklara hayır demek ve sağlıklı yaşamak istiyorum. Çünkü; bedenim ve ben değerliyim. 

2-Sigarayı bu yıl bırakacağım çünkü; 

Sigara cildin yapısının bozulmasına neden olur. Leke ve kırışıklık oluşur. Selülitlere sebep yol açıyor. Ayrıca parmaklarda sararmaya ve tırnaklarda zayıflamaya neden oluşturan sigara  görme ve duyma bozukluklarına olan etkisi de bilinmektedir. Uyku düzenini bozması, kalp damar rahatsızlıklarını tetiklemesi ve kanser riskini artırması sebebiyle bu yıl sigarayı bırakacağıma dair kendime söz veriyorum. 

3-Sosyal medyasız sosyalleşeceğim, çünkü; 

İstatistik verileri okuyunca kendime şaştım! Tablet, laptop veya pc’den günlük ortalama internet kullanımı, 4 saat 14 dakika. Mobil telefondan günlük ortalama internet kullanımı, 2 saat 35 dakika. Herhangi bir cihazdan günlük ortalama sosyal medya kullanımı, 2 saat 32 dakika. İnternet kullanıcılarının günlük ortalama TV seyretme süresi, 2 saat 18 dakika. Bu yüzden yeni yılda sosyal medya kullanımını sosyalleşmek üzere kullanacağım. 

4-Düzenli spor yapacağım, çünkü; 

Sporu yaşam felsefesi olarak benimsemeyen kişiler ileri yaşlarda oluşabilecek kemik erimesi riskini artırır. Yaşlanmaya bağlı olarak zayıflayan kemik dokuları zamanla darbelere ve burkulmalara karşı dayanıksız hale gelir ve kemik kırılmaları sık yaşarlar. Düzenli yapılan egzersizler ile kemik direncini koruduğundan yaşlanmanın neden olacağı tahribat seviyesi en aza indirilir. Düzenli spor yapmak varis, bel ağrısı, bel ve boyun fıtığı gibi rahatsızlıkların oluşumunu engeller. 

5- Hayatımın aşkını bu yıl bulacağım çünkü; 

‘Yıldönümlerinizi hiç unutmayacak, bana hep değer verdiğini hissettirecek, nezaketini asla elden bırakmayacak, benden başkasına bakmayacak ve beni her zaman dinleyip anlarken ruhumu tamamladığını his ettirecek o kişiyi bu yıl bulacağım’ cümleleri ideallerimizi yansıtır. Ne dersek diyelim hem erkekler için hem de bayanlar için hayatımın aşkını bulurum konusu insanlık var olduğu günden bugüne hep var olmuş ve var olacak bir sorundur..