'Türk futbolu bu hamleyle borç girdabından çıkar'

Bu sezon Regnum Carya’da yine dünya starlarını ağırlayacaklarını ve geçen yılki rakamları aşacaklarını söyleyen Öztürk, Antalyaspor’da ise 450 milyon TL’lik borcun yapılandırılacağını ifade etti.

Şenay BÜYÜKKÖŞDERE

2015 yılında G20’ye evsahipliği yapan, geçen yıl da Dua Lipa, Tom Jones gibi yıldızları Antalya’ya getiren Regnum Carya’nın yönetim kurulu başkanı Ali Şafak Öztürk, aynı zamanda Antalyaspor Kulubü’nün da başkanlığını yürütüyor. Turizm cephesinde bu sene işler iyi, beklentiler yüksek. Futbolda ise gözler yapılandırmada. Türkiye’deki kulüplerin banka borcu 11 milyar TL’yi buluyor. Öztürk, “Girdap büyüyor. Bu sadece futbol için değil, ülke ekonomisi için de pozitif bir hamle” diyor.  

Opet’in kurucuları Nurten-Fikret Öztürk’ün oğlusunuz. Siz nasıl başladınız iş hayatına?   

Aslında Regnum’u ben daha Londra’da öğrenciyken kurdum. Ufak binalar alıp, renove ediyorduk. İlk paramı orada kazandım. Sonra Türkiye’ye döndüm, bir süre sonra Opet’te çalışıp, turizmin başına geçtim. 

Kulüp başkanlığı fikri nasıl doğdu? 

2016’da bir gün büyükşehir belediye başkanımızla, dışişleri bakanımız otele geldiklerinde bu fikir çıktı. Kabul etme amacım da şehrin tanıtımına katkı sağlamaktı. İlk senemiz çok iyiydi. Tarihimizin en büyük başarısını elde ettik. Yatırımlar yaptık. Ama tabii bunların bir maliyeti oldu.   

Ne kadar borcu var kulübün.. Yapılandırmadan faydalanacak mısınız? 

Geldiğimizde 200 milyondu. Eksi yazan mekanizmaya faiz ve oyuncular eklenince 450 milyona çıktı. Evet yapılandırma istiyoruz. 

Yapılandırmaya eleştiriler de var…   

Dışarıdan bakınca; büyük paralar dönüyor, futbolcular çok kazanıyor. O yüzden eleştiriler var. Ben eleştirilere hak vermiyorum. Çünkü zaten şu anda kulüplerin yaşaması için kısa vadeli çok şey yapılıyor. Gelen yönetimler ‘ben paçayı kurtarayım’ diye bakıyor. Ve girdap büyüyor. Büyükler patlama noktasındalar. İleride bunu kurtarmak için daha fazla finansmana ihtiyaç olacak. 

Pahalı transferler dönemi bitti

Türk futbolu ne zaman düze çıkar? 

Biraz daha denetimle çok daha sağlıklı bir noktaya geleceği kesin. Bir 10-15 yıl sonra ancak düze çıkabilir diye düşünüyorum. Özetle bu yapılandırma sadece Türk futbolu için değil, ülke ekonomisi açısından da çok pozitif bir hamle. 

Peki transferler ne olacak? 

Artık büyük transferler dönemi bitti. Borcu sıfırlamaya odaklandık. Sonrasında yapılacak işleri de önce finansmanını bulup, sonra yapacağız. Olaya uzun vadeli bakıyoruz.

Biz de Antalyaspor’a 15-20 milyon TL hibe ettik 

Başkanlar da kulüplere katkı sağlıyor. Ali Koç’un Fenerbahçe’ye 50 milyon dolar hibe ettiğini biliyoruz. Siz de cebinizden para harcadınız mı kulübe?  

Hem mali katkıda bulunduk hem de ciddi mali riske girdik. Geldik, kulüpte para yok. Maaşların ödenmesi gerek, bankalar kredi vermiyor. Bütün gelirler temlik altında. O zaman da kendi kefaletinizle borca girmeniz gerekiyor. Ali Koç kadar olmasa da Anadolu kulüplerinin tarihinde en fazla mali riske giren aile biz olduk. Birkaç yüz milyon mali riske girdik, hibeler de 15-20 milyonu buldu. 

Yerli turist için fiyat yüzde 30 daha ucuz 

Antalya uçak krizinin ardından zor bir turizm sezonu geçirdi. Toparlanabildiniz mi 2018’de? 

2018 öncesi 2 yıl neredeyse hiç para kazanılmadı. Bu yüzden 2018 yaraların sarıldığı bir yıl oldu. Yüzde 78 doluluk yakaladık. Geçen yıl Antalya’ya Dua Lipa, Tom Jones gibi isimleri getirdik. Yıldız isimlerin konserlerine bu yıl da devam edeceğiz. Türkiye’ye kaliteli turistin gelmesi lazım. Biz kişi başına gelirde Antalya ortalaması 3’e katlıyoruz. 

2019’dan beklentileriniz nasıl? 

Geçen yıldan daha iyi bir sezon bekliyoruz. 2018 yaraları sarma yılıydı, 2019 para kazanma yılı olacak.   

Dövizin artmasıyla yerli turist için rakamlar çok yükseldi... 

Bizim en düşük fiyatımız TL fiyatımız oldu. Türk turistler yabancılara göre yüzde 20- 30 daha ucuza tatil yapacak. 

"Daha kontrollü bir yapıya ihtiyaç var. Ben bir başkan olarak denetimden yanayım. Sınırlarımı, ne yapabileceğimi bileyim."

Golf müşterisi geri dönmeye başladı

Golfte işler nasıl gidiyor? 

2016 ve 2017’de golf müşterisinde yüzde 50-60’lara varan bir düşüş yaşadık. Şimdi tekrar Türkiye’ye dönmeye başladılar. Bu artışta en önemli etken de Avrupa’yla ilişkilerin düzelmesi. Golf rezervasyonlarında geçen yıla göre yüzde 20-30 artış var. 

Yatırım planlarınız var mı? 

Orta vadede yurtdışında yatırım yapmak istiyoruz. Dubai’de ya da Maldivler’de bir otelimiz olsa, bu pazarların da Türkiye’yi tanıması için imkan oluşur. O pazarlardan daTürkiye’ye misafirler gelir.