Metin Külünk: Batı, Türkiye'yi sürekli komada istiyor

1

AKŞAM-PINAR IŞIK ARDOR

CHP’de İl başkanı değişikliği bir projeydi. Kim niçin Canpolat’ı tasfiye etti? Devamı CHP’nin başındaki şahsı değiştirmek. CHP’de ansızın genel başkan değişikliği görebilirsiniz. AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk’le çok çarpıcı röportaj yaptık. CHP’nin başına düşünüldüğünü iddia ettiği isim şimdilik bende kalsın.?

Afrin harekâtıyla başlayalım. TSK çok büyük başarıyla ilerliyor ancak şehit haberleri de yüreğimizi yakıyor. Afrin harekâtının Türkiye’nin bekası için nasıl değerlendiriyorsunuz? Bölgesel aktörlerin görünen ve görünmeyen planları ne? Rusya- ABD- İran- İsrail?

“ABD VE RUSYA ‘NIN AYRI PYD’Sİ, PKK’SI VAR”

Dijital devrim bilgiyi inanılmaz özgürleştirdi. Vatandaşlarımız Ortadoğu haritasını önlerine koyup PKK’nın özellikle DEAŞ’la birlikte yürüdüğünü, Suriye’de demografik yapının zıttı bir şekilde bir PKK’lılaştırma sürecinin işlediğini görüyor. Suriye’nin kuzeyinde ABD ve Rusya Suriye’deki yapıyı değiştirip önümüzdeki yüzyılda Suriye’nin ve Irak’ın kuzeyi üzerinden yeni bir harita çıkarmak istiyorlar. Ne ABD ne Rusya PYD kartını bırakmak istiyor. PYD kartı her ikisinin de birbiriyle olan güç mücadelesinde önemli bir unsur. Artık neredeyse her birinin ayrı bir PYD’si, PKK’sı oluştu.

ABD’yi PYD/YPG üzerinden eleştiriyoruz da Rusya için bu konuşulmuyor.

“HARİTAYI DEĞİŞTİRMEK ÜZERİNE BİR KURGU VAR”

Hepsinin amacı var. 1. Dünya Savaşından sonra harita hiç değişmedi. Şimdi haritayı değiştirmek üzere bir kurgu var. Suriye’nin haritası değişsin isteniyor. Dikkat edin konuşulmayan bir şey var. Suriye’nin federalleşmesi. Suriye’yi federal bir yapıya kavuşmayı ve bunu da yeni bir anayasa çatısı altında yapmayı istiyorlar.

Federalleşmenin ardında ne var?

“HEDEF BASİT; TÜRKİYE’NİN ORTADOĞU’YA VE AKDENİZ’E ÇIKIŞINI ENGELLEMEK”

Suriye’nin, Irak’ın üçe bölünmesi ve kantonal bir yapı üzerinden meşruiyeti tanımak. Kim meşruiyet tanıyacak? BM tanıyacak. BM, 1.Dünya savaşından sonra Osmanlı’nın, 2. Dünya savaşından sonra Balkanların parçalanmasını meşruiyet tanıdı. Türkiye’nin dışındaki güçlere göre meşrulaştırma talebinin doğrudan hedefi kim? Türkiye. Ne hedefleniyor? Basit, Türkiye’nin Ortadoğu’ya ve Akdeniz’e çıkışını engellemek istiyor. Türkiye bu gücüyle, bu coğrafyada var olduğu müddetçe ve de Suriye’de emperyalizmin hedeflerine ulaşamadıklarında şunu görüyorlar önümüzdeki çok kutuplu dünya düzeninde en güçlü ülkelerden birisi Türkiye olacak. Oyuna Türkiye’yi ortak etmek istemiyorlar.