FETÖ Fenerbahçe'yi ele geçirecekti

Anadolu Rock’ın prensi, reyting rekorları kıran dizi müziklerinin bestecisi Kıraç, müzik kariyerini ve projelerini AKŞAM’a anlattı. Türkiye gündemini yorumlayan Kıraç, ''FETÖ, beyinleri sömürülmüş insanlardan oluşan gaddar bir yapı'' dedi.

Tuba Kalçık

1

Stüdyoda buluştuğumuz ünlü besteci Kıraç, müzik başarılarına yenilerini eklemek istediğini belirtti. 15 Temmuz darbe girişimini de sorduğumuz besteci, “FETÖ’nün tehlikesini şike davasında farketmiştim. Ama kendi halkına silah çekecek kadar vicdansız olduklarını bilmiyorum” dedi. 

Sıkı bir Fenerbahçe taraftarısınız. Şike davasıyla takımınız büyük bir travma yaşatmıştı. Sizce FETÖ neden Fenerbahçe’yi hedef seçti? 

Fenerbahçe, etkin biçimde Kurtuluş Mücadelesi’nde yer almış bir takımdır. FETÖ de bu yüzden Fenerbahçe’yi hedef aldı. Aziz Yıldırım, 3 Temmuz’dan çok önce FETÖ konusunda uyarılar yapmıştı. FETÖ, ligdeki bir çok takımı ele geçirmek istedi. Yıldırım, bunu önceden gördü ve takımda bu terörist yapının oluşmasına izin vermedi. FETÖ, Aziz Yıldırım üzerinden Fenerbahçe’yi ele geçirmek istedi. 

FETÖ AMERİKA’NIN GÜDÜMÜNDE 

Siz FETÖ’nün bu denli tehlikeli olduğunu şike davası sürecinde hissetmiş miydiniz? 

Ben de Aziz Yıldırım gibi FETÖ’nun bu kadar tehlikeli olduğunu sezmiştim ama 15 Temmuz’da kendi halkına silah çekecek kadar vicdansız ve iğrenç olacaklarını düşünmemiştim. Terörist örgütün başı Gülen’in Amerika’da olmasını sağlayan hangi odaksa, sorumlu da odur. Bunda da CIA’in parmağı olduğunu düşünüyorum. Bu örgütte dünyadaki diğer terörist gruplar  PKK, DAEŞ, El-Kaide gibi Amerika’nın güdümündedir. 

GÜNEY AMERİKA MÜZİĞİ YAPACAĞIM 

Gelelim müzik kariyerinize, 1990’larda profesyonel olarak girdiğiniz ve 11 albüm ve üç singela imza attınız. Müzikte geldiğiniz yerden memnun musunuz? 

Kendi adıma büyük işler başardığımı düşünüyorum. Ama daha yapacağım çok şey var, hedeflerim bitmedi. Mesela Güney Amerika müziği gibi farklı soundlarda çalışmalar yapmak istiyorum. 1930’ların romantik orkestrası gibi kemanların, nefeslilerin ağırlıkta olduğu büyük bir ekiple önümüzdeki günlerde Günay’da şarkılar söyleceğim. Bu çalışmanın devamını da getirmek istiyorum. 

 Her gün yeni isimlerin katıldığı müzik piyasasında kalıcı ve başarılı çalışmalara imza attınız. Siz müzikte kalıcılığınızı neye bağlıyorsunuz? 

Bunun bir çok nedeni olabilir. Kendimi bildim bileli müzikle uğraşıyorum. Müzik için çok emek verdim. Hayatımda yaşadığım şeyleri müzikle anlatmaya çalıştım. Bunu yaparken de toplumsal duyarlılığa dikkat ettim. Müzik dışında edebiyatla sanatla resimle de ilgilendim. Müziğimi samimi duygularla, sahici bir şekilde yapmaya çalıştım. 

POP MÜZİK DUYGU BARINDIRMIYOR 

 Anadolu Rock’ının son temsilcisi olarak gösteriliyorsunuz. Günümüz müzik dünyasında Anadolu Rock’a göre pop müziğe ilginin daha fazla olmasını siz nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Bu her zaman böyle oldu çünkü dünya o tarafa doğru kayıyor. Klasikleşmiş iyi pop müzik bile konusu itibarıyla insanları düşünmeye, sorgulamaya itmez. Günümüzdeki pop müzik ise bu kadar bile değil, tamamen ticaretleşmiş ve para odaklı bir müzik haline geldi. Yani tamamen ünlenerek bunu paraya çevirme amacıyla yapılır hale geldi. Pop müzik şu anda fason üretim yapıyor. Duygusal ve insani hiçbir şeyi barındırmıyor. Tamamen paraya ve ticarete endeksli bir şekilde yapılıyor. Ne yazık ki bu tarz şarkılar da daha çok dinlensin diye radyolarda çokça çalınarak ve popüler hale getiriliyor.  

ENGELLERİ EL ELE AŞTIĞIMIZ İÇİN MUTLUYUM

Cumhurbaşkanlığı himayesindeki Beyazay Derniği ile ‘Aşmak İçin Hareket’ kampanyasında yer aldınız. Kampanya çerçevesinde neler yaptınız? 

Sevgili Lokman Ayva başkanlığındaki Beyazay Derneği ile birlikte bu proje için birlikte çalıştık. Başlangıçta kampanya için sözleri Lokman Bey’e ait olan şarkıya beste yaptım. Daha sonra da engelli engelsiz hep birlikte, farklılıklar el ele temalı bir klip çektik. Klipte engelli, engelsiz çocuklar yer aldı. Çok güzel bir proje oldu. İçinde yer aldığım için çok mutluyum.

‘YILLAR SONRA’ 3 GÜN AĞLATTI

Albümlerinizde yer verdiğiniz şarkıların büyük bölümünün sözü ve müziği size ait. Şarkılarınız yaparken nelerden besleniyorsunuz? 

Birikimlerimden, gözlemlerimden, toplumdan ve tarihten besleniyorum. İyi bir müzik yapabilmek için müziğin dışındaki şeylerle de ilgilenmek gerekiyor. Bilimle sanatla iç içe olunmalı. Donanım sahibi olunca zaten başarı kendiliğinden gelir. 

Siz bir şarkıyı ortalama ne kadar zamanda  besteliyorsunuz? 

Bazı şarkıları 10 senede yapıyorum, bazılarını ise çok kısa bir sürede besteliyorum. ‘Gidiyorum’ şarkısını çok kısa bir sürede bestledim örneğin. ‘Yıllar Sonra’yı bir yılda yaptım. Bu arada ‘Yıllar Sonra’ benim gerçek hikayemi anlatır. Bu şarkıyı ilk yaptığımda üç gün üç gece ağlayarak söylemiştim. Çok özel bir şarkıdır benim için ve inanın bu kadar beğenileceğini de hiç düşünmemiştim.

PEPE FİLMİ 2017'DE SİNEMALARDA!

Müzikten sonra sinemaya da adım attınız. Yeni bir sinema projeniz var. Bunu bizimle paylaşır mısınız? 

Eşimle birlikte yıllardır çocuklar için çizgi filmi yapıyoruz. ‘Pepe’nin şimdi de sinema filmini hayata geçiriyoruz. Çok beklenen bir filmdi, ben de çok heyecanlıyım.  2017’nin ilk aylarda filmimiz çıkacak. Filmin tüm müziklerini yapıyorum. Filmde kızım Bebe’yi, oğlum da Eke’yi seslendiriyor ve ikisi de şarkı söylüyor.  

SÖZ YAZMAK DAHA ZOR 

Söz yazmak mı yoksa bestelemek mi daha zor sizce? 

Söz yazmak bana göre daha zor. Şiiri çok seven bir insanımdır ama çok acımasızca eleştiririm. Şiir en zor sanattır bence. Şarkı sözü de şiirin bir yansıması olduğu için söz yazarken çok titiz davranıyorum. Samimi ve sahici sözler yazmak için çok emek harcıyorum. Örneğin, Fenerbahçe marşını yaparken 6 ay sözlerini yazmak için uğraştım.

MÜZİKLER DİZİDEN FAZLA İLGİ GÖRDÜ 

Bugüne kadar bir çok dizinin müziğini de yaptınız. Nasıl başladınız dizi müziği yapmaya? 

Zerda bu anlamda benim ilk dizim oldu. TMC’nin de ilk dizisiydi. Erol Avcı’dan böyle bir istek geldi, o dönemde de yoğun konserlerim vardı ama ben film ve dizi müziklerine çocukluğumdan beri çok meraklı olduğum için kabul etmiştim. Zerda’nın müzikleri diziden daha çok ilgi gördü. Bu diziden sonra da ‘Bir İstanbul Masalı’nın müziklerini yaptım. Bu dizinin müzikleri de aynı şekilde beğenildi. 

SENARYONUN DUYGUSU ÇOK ÖNEMLİ 

Dizi müziği yaparken nasıl bir yol izliyorsunuz? 

Senaryonun rengi ve duygusu benim için çok önemli. Dizinin senaristiyle toplantılar yapıp bunu anlamaya çalışırım. Örneğin, ‘Bir İstanbul Masalı’nın jenerik müziğini üçüncü denememde ortaya çıkardım.

Bestesini yaptığınız en beğendiğiniz dizi müziği hangisi? 

Dizi maalesef tutmadı ama ‘Sessiz Fırtına’nın müziklerini gerçekten çok iyiydi.

ŞARKILARDA FRANSIZ HAVASI 

‘Senden Sonra’ adlı yeni bir single çıkardınız. Şarkıya çok güzel bir de klip çektiniz. Bu çalışmanızdan biraz bahseder misiniz? 

ROMANTİK OLDU

‘Senden Sonra’nın sözleri Edip Emre'ye müziği Namık Naghdaliyev'e ait. Sözleri ve müziğiyle çok bana ait bir şarkı. Düzenlenmesini de ben yaptım şarkının. Romantik şarkılarımda hep bir Fransız havası hissederim o yüzden klibi Paris’te çekmek istedim. Havanın çok soğuk olmasına rağmen klibi 3 günde çektik. Çok içime sinen bir klip oldu.