TUBA KALÇIK
Türk Sanat Müziği’nin nostalji kraliçesi Muazzez Ersoy, uzun bir aranın ardından Tuba Kalçık’a konuştu. Ünlü sanatçı, müzik kariyerinden dünya gündemine birçok konuyu AKŞAM’a değerlendirdi.
- Cumhurbaşkanımız ile dostluğunuz Kasımpaşa’ya kadar uzanıyor değil mi?
Kasımpaşa’da yoksul, fakir ama insanlığı çok yüksek olanlar oturuyordu benim çocukluğumda. Komşuluk ilişkilerimiz çok güzeldi. İnsan ilişkilerimiz sıcacık, sahiciydi. Kasımpaşa’da yetiştiğim için hem insancıl yanım hem de mücadeleci yönüm çok gelişti. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da Kasımpaşa’dan mahalle arkadaşımdı. Uzun yıllardır tanıyorum. Çok dürüst, güçlü ve mücadeleci bir yapısı var. Daha delikanlılık döneminde arkadaşları ona ‘reis’ derdi. Türkiye olarak çok güçlü ve özel bir liderimiz var. Ülkemize çok büyük katkısı var. Geçmişteki Türkiye ile bugünü kıyasladığımda ülke olarak her bakımdan çok büyük bir değişim geçirdiğimizi görüyorum. Çok geliştik her açıdan. Allah ona uzun ömürler versin. Sanatı çok seven, ufku çok geniş biri. Çok güçlü bir lider ve ülkemizin menfaatleri için mücadele ediyor. Güçlü liderler, büyük liderler daima hedef olur. Erdoğan da böyle güçlü bir lider olduğu için hedef alınıyor.
- BM İyi Niyet Elçisi olarak Türkiye’yi temsil eden bir sanatçısınız. Mülteci kamplarını ziyaret ettiniz, neler hissettiniz?
10 sene kadar BM’nin ‘İyi Niyet Elçisi’ olarak çalıştım. 10 sene sonra da Türkiye’deki BM İyi Niyet Elçiliğ’ini kapattılar. Ben bunun siyasi olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de şu anda çok büyük sayıda mülteci var. Devlet büyüklerimiz mülteciler için çok büyük ve önemli şeyler yapıyor.
- Türkiye savaştan kaçan Suriyelilere kucak açan bir ülke. Batı tam tersi bir politika izliyor. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye dünyadaki tek ülke bu denli canı gönülden mültecilere kapılarını açan. Batı’da da çocuğuyla birlikte savaştan kaçan baba-oğula çelme takanlar var. Batı ne kadar ekonomik açıdan güçlü olursa olsun ülke olarak Türkiye’nin gösterdiği fedakârlığı asla yapmaz. İnsan olmak, vicdanlı ve merhametli olmak ayrı bir şey. Biz işte tüm bu vasıflara sahip bir toplumuz. Sevgimizi, merhametimizi koruyan, mağdura el uzatan bir milletiz. Batı ne yazık ki bu vasıflara sahip değil.
Kampları da gezdim, savaş bölgesini de. Dünyada mültecilere bu kadar iyi bakan ve özen gösteren tek ülkeyiz.
Zulümlere güçlü duran Türkiye!
- Batı’yı eleştiren Ersoy, “Allah devletimizi başımızdan eksik etmesin. Vatanımızın kıymetini bilelim. Batı, Arakan’daki zulme de ses çıkarmıyor. İslamiyet’in yayıldığı dönemden beri Müslümanlar zulüm görüyor. Bu zulümlere en güçlü karşı duran ise Türkiye’dir. Cumhurbaşkanımız Müslümanlara yapılan zulümleri, haksızlıkları her platformda dile getiriyor. Batı ise bunlara karşı dilsiz davranıyor” dedi.
‘Yeşil Ördek’ türküsü bana miras
Bugüne kadar seslendirdiğiniz şarkılar arasında sizde özel yeri olan hangisi?
‘Yeşil Ördek’ türküsünün yeri bende ayrıdır. Rahmetli annem çok severdi. Bana ‘eğer albüm yaparsan mutlaka bu parçayı da koy’ demişti. Ben de bu parçayı hem nostalji albümüme koydum hem de sahnede sık sık seslendiririm.
Nostalji albümümü annem için çıkardım
“Annem, plakları bozulunca albüm yapmamı istedi” diyen Ersoy: Albümü ona, mezarının başında hediye ettim.
- 90’larda bir ilke imza atarak nostalji şarkıları yeniden yorumladınız, satış rekorları kırdınız. Böyle bir albüm çıkarmak nereden aklınıza geldi?
Rahmetli annemin isteği üzerine nostalji albümleri yaptım. Annemin gençliğinden itibaren biriktirdiği plakları vardı. Bu plakların bir kısmı çizilip, kırılınca annem de benden bu içinde bu şarkıların olduğu bir albüm yapmamı istedi benden. Bende müzik şirketimle konuştum ama hemen yapamadım. Aradan uzun bir süre geçtikten sonra çıkarabildim nostalji albümümü.
Üzüntüsü hâlâ içimde
Hatta albüm çıktığında ne annem ne de babam hayattaydı. Mezarının başına gidip ‘annecim bu albümü senin arzun üstüne yaptım ama sen yoksun. Senin adına bu albümü tüm annelere armağan ediyorum’ diyerek ağladım. Yaşarken anneme hediye edemedim bunun üzüntüsünü de hep içimde yaşadım.
‘Seven Olmaz Ki’ şarkısını söylemem benim için önemli bir kırılma noktası olmuştu. Kitleleri buluşturdu.
Devrim yapıp, diğerlerine kapı açtım
- Birçok sanatçı albümlerinde nostalji şarkılara yer vermeye başladı. Bu açıdan öncülük ettiğinizi düşünüyor musunuz?
Müzikte nostalji albümler çıkararak devrim yaptığımı düşünüyorum. Bu anlamda önderlik yaptım, kapı açtım. Ama
Küçük adımlarla çıkılan zor bir yolculuktu
- Tezgahtarlıktan başlayıp Türk Sanat Müziği’nin zirvesine kadar uzanan bir yaşam öykünüz var...
Küçük adımlarla çıkılan zor bir yolculukta benimki. Hayal bile edemeyeceğim noktalara geldim. Tezgahtarlık yaparak hayata başladım. Müziğe olan ilgim ise annem sayesinde başladı. Çok özel ve güzel bir sesi vardı annemin. Müzisyenlerin yoğun olduğu bir semtte büyümenin avantajını yaşadım. Müziğe profesyonel olarak adım attığım ilk yıllardan itibaren iyi bir yorumcu olduğumun farkındaydım. Allah’a şükürler olsun ki beklediğimin çok daha üstünde halkım tarafından sevildim. Bu ise bana en büyük ödül oldu.
Türk Sanat Müziği bayağıdır komada!
- Kıran kırana rekabetin yaşandığını müzik piyasasında, Türk Sanat Müziği sanatçıları sanki biraz geri planda kalmış gibi görünüyor. Siz buna katılıyor musunuz?
Türk Sanat Müziği uzun bir süredir komada, Üç dört senedir söylüyorum bunu. Sadece Türk Sanat Müziği de değil, Halk Müziğimiz de öyle. Halbuki Türk Sanat Müziği ve halk müziği bizim toprağımızın sesi. Devlet büyüklerimizden bu iki müzik tarzını yeniden hayata döndürecek projeler yapmasını çok isterim. Bu müzik türleri bizim insanımızın, kültürümüzün sesi. Bu müzikleri unutmamamız gerekiyor. Yoksa sesimizi kaybetmiş oluruz. Televizyon kanallarında Türk Sanat Müziği’ne ve halk müziğine daha fazla yer vermeli.
Günümüzde popülaritesi yüksek şarkılar daha ön plana çıktı...
Müziğe sahip çıkmamız kültürü korur
Televizyon için projeniz var mı?
Türk sanat ve halk müziğimizi derinlemesine icra edebileceğim bir program projem var. Programda, tamamen kültürümüzü, toprağımızın sesini yansıtacak eserlere yer vermek istiyorum. Ekranlarda bir çok program yapılıyor ama bunların bir çoğunun formatı bana uygun değil.
Yapacağım programla toprağımızın müziğini daha çok kişiye ulaştıracağım...
90’lar pop altın çağının yaşandığı bir dönemdi...
- Son olarak çıkardığınız ‘90’dan Pop’ albümünüzde çok beğenildi. Albümünüzde yer alan şarkıları neye göre seçtiniz?
90’lar pop altın çağını yaşadığı için böyle bir çalışma yaptım. Bir proje albümdü ‘90’dan Pop’ bu yüzden devamını yapmayacağım. Kariyerimde altın yılların sevilen şarkılarının olduğu bir çalışmam olsun diye yaptım bu albümü. Okuma koçumla birlikte 90’lı yılların tadını versin diye özel olarak çalıştım. Albüm dinleyicilerimden çok güzel geri dönüşler aldı.
- Yeni müzik çalışmanız var mı?
Bir albüm çalışması yapacağım ama nostalji mi olur yeni şarkılardan mı oluşur karar veremedim. Ama mutlaka yeni bir çalışmayla sevenlerimin karşısına çıkacağım. Şu anda karar sürecindeyim.