En büyük referansımız Fırat Kalkanı

Suriye'de yaşanan iç savaşta Türkiye, TSK gücüyle bölgede varlığını hissettirirken AFAD ve Kızılay ekipleri bölge halkının her türlü ihtiyacını karşılıyor. Fırat Kalkanı sonrası bölge yaşanılır hale getirildi.

1

AKŞAM-PINAR IŞIK ARDOR

Şimdi o tecrübeyle Afrin çok hızlı dönüşüm yaşayacak. Tüm bunlar olurken Kızılhaç’tan gelen ‘Türk Kızılay’ının Suriyeli Kürtler nezdinde itibarı kalmadı’ şeklinde ki açıklama için AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, ‘onlar Şam gözlüğüyle o açıklamayı yaparken biz Suriyeli Kürtlere yardım dağıtıyorduk” dedi. Gündemdeki soruları AKŞAM Gazetesi’nden Pınar Işık Ardor sordu, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu yanıtladı.

Zeytin Dalı Harekâtı’nda, teröristlerden temizlenen köylere AFAD yardımı başladı. Siz bölgedeydiniz. Halk ne durumda? İhtiyaçlar neler? Ne kadar kamp alanına ihtiyaç var? Afrin için yol haritanız ne?

İçeriye dönük faaliyetlerimiz yaklaşık bir ay önce Kızılay ve AFAD iş birliğiyle başladı. Afrin ilçe merkezinin ele geçirilmesi beraber Pazar günü itibarıyla ilçe merkezine yönelik de yardıma başladık. Pazartesi günü Kızılay ve AFAD ekipleri olarak içeri girdik. 1000 kişilik sıcak yemek, beş yüz gıda ve hijyen kolisi dağıtımına başladık. Bundan sonra hem şehir merkezinde hem köylerde bireylerin ilk başta gıda sonra da diğer ihtiyaç malzemeleri battaniye, kıyafet ya da neler olacaksa o süreç başlayacak.

Kızılay’la beraber yürütüyorsunuz sanırım yardımları.

“GERİ DÖNÜŞLER İÇİN KRİTİK EŞİK AŞILDI”

Sağlık hizmetini sağlık bakanlığıyla, eğitim hizmetlerini eğitim bakanlığıyla, alt yapı konusunda bakanlıkların ve belediyelerin destekleriyle yürütüyoruz. Fırat Kalkanı harekâtı bizim için mükemmel bir tecrübe oldu. Türkiye oraya hem güvenli, yaşanabilir bir alan oluşturma hem kendi güvenliği için girdi. Bugüne kadar 160 binden daha fazla insan geri döndü Fırat Kalkanı bölgesine. Türkiye’de 3,5 milyon Suriyeli var. Bunun yanında küçük bir rakam ancak geri dönüşlerin sağlanabilmesi önemli bir eşiktir ve bu eşik artık aşıldı. Bu önemli başlangıç. Afrin’le alakalı olarak bundan sonra yapılacak hizmetlerde Fırat Kalkanı bölgesindeki tecrübeler çok yardımcı olacak.