'Cumhurbaskanlığı sistemi Türkiye'yi hızla kalkındırırır'

Müzik sektörünün dâhi çocuğu Sinan Akçıl, müzik kariyerini ve projelerini AKŞAM’a anlattı.

TUBA KALÇIK 

Türkiye’nin gündemini de değerlendiren Akçıl, “Cumhurbaşkanlığı sistemi ülkemize yararlı olacak” dedi. 

'Pop müziği ancak kalıp değiştirir'

Müzik dünyasının önemli isimleri günümüz pop şarkılarının eski kalitesini korumadığını, pop müziğin içinin boşaltıldığını söylüyor. Bu konudaki yorumunuz nedir?

20 yıldır pop müzik öldü deniyor. Bir türlü ölemedi! Ölmez de sadece kalıp değiştirir. Bu tarz yorumlar hep yapılıyor. Jenerasyon değişiyor. Popu eleştirenler bu durumu görmüyor mu? Bu jenarasyona çok ağır sözlerle bir şey anlatamazsın. Net ve etkili sözcüklerden oluşan şarkılar dinliyorlar, dünyanın hızına müzik yetişebilmeli… Ben ve birkaç arkadaşım da basit ama geneline bakıldığında derinliği olan sözcükler kullanarak bu jenerasyona uygun şarkılar üretmeye çalışıyoruz. Biz jenerasyonu yakından takip ediyoruz

Geçtiğimiz günlerde siyasete girmek istediğinizi söylediniz. Sizi aktif olarak siyasette ne zaman göreceğiz? 

40 yaşımdan sonra siyasete girmeyi planlıyorum. Bu şimdilik sadece bir düşünce. Particilik değil, memleketçilik söz konusu bu isteğimde. Çocukluğumdan beri siyasete ilgi duyuyorum. Ülkeme hizmet vermek için siyaset yapmak istiyorum. Ülkemle ilgili sorunları, gençliğin taleplerini daha etkili biçimde Meclis'te dile getirmek istiyorum. Umarım bu hayalimi sevenlerimin de bana verdiği güçle gerçekleştirim. 

"Gelecekten Umutluyum"

Ekim ayında AK Parti’nin grup toplantısına da katıldınız. Meclis'te olmak nasıl bir duygu? Sayın Başbakan’ı dinlerken neler hissetiniz? 

Ülkenin gerçek merkezinde bulunmak gerçekten çok heyecan vericiydi. 1923 yılını hayal ettim. Meclisimizin nasıl kurulduğunu düşündüm. Hainlerin 15 Temmuz’da Meclisimize attığı bombaların izlerini gördüm. Bu da beni çok derinden etkiledi. AK Parti Grup Toplantısı’nda Başbakanımız çok güzel bir konuşma yaptı. Bakanlarımız, bakan yardımcıları ve vekillerimizin ülkemize hizmet verme konusunda ne kadar duyarlı olduğunu gördüm. Bu da beni geleceğe dair daha çok umutlandırdı. 

"BİZİ KİMSE YIKAMAZ "

Türkiye zorlu bir süreçten geçiyor. Geçtiğimiz günlerde yine milletimizin birlik ve beraberliğini hedef alan alçak bir terör saldırısı yaşadık. Bir sanatçı olarak sizin bu konudaki duygu ve düşüncelerinizi alabilir miyim? 

Devletimiz teröre karşı çok kararlı biçimde mücadele ediyor. Türkiye tektir ve bizi kimse yıkamaz. 15 Temmuz’da da halkımız bunu tüm dünyaya gösterdi. Polislerimiz ve askerlerimiz vatanımızı korumak için canla başla mücadele ediyor. Asker ve polis bizi korumak için çok büyük fedakarlık yapıyor. Geçmişe oranla polislerimiz ve askerlerimiz halkla çok sıcak bir dayanışma içinde, bu da beni mutlu ediyor... 

AK Parti grup toplantısında, tarihte yolculuk yaptım. Orada bulunmak beni çok mutlu etti.

Halep’te de büyük bir insanlık dramı yaşanıyor. Başta Avrupa olmak üzere dünyanın büyük bir bölümü bu zulme sessiz kalıyor. Siz bu durumu nasıl yorumluyorsunuz? 

Avrupa veya Amerika’dan bu konuda duyarlı olmasını beklemiyorum artık. Türkiye Halep’teki insanların tahliyesinde çok önemli ve etkili bir rol oynuyor. Biz bölgenin en güçlü ülkesi olarak Ortadoğu’ya barış getirmek için gerekli tüm adımları atıyoruz. Ülkemiz bölgedeki halkların da tek umududur. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde bölgeye bir an önce barış ve huzur tekrar gelir.  

Sanatçı olarak ülkemizin birlik ve beraberliğiiçin elimden gelen her türlü şeyi yapmaya çalışıyorum.

Cumhurbaşkanlığı sistemi’ hakkındaki görüşünüz nedir? 

Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişle birlikte bürokraside kilitlenen işlerin daha hızlı ilerleyeceğini düşünüyorum. Ülkemizin daha hızlı bir kalkınma sürecine gireceğini, koalisyonlardan tamamen kurtulup daha istikrarlı bir döneme gireceğimizi düşünüyorum. Cumhurbaşkanlığı sisteminin dünyada da güzel örnekleri var. Bu bir rejim değişikliği değil, Cumhuriyet rejimimizi koruyarak, işlerin daha hızlı yüreyeceği bir sisteme geçilecek. Bu da ülkemiz için yararlı olacaktır. Sonuçta kararı halkımız verecek, milletimiz her zaman ülkesi için en doğru karar vermiştir. Umarım sandıktan çıkacak sonuç da Türkiye için hayırlı olur… 

11 yaşında birinci seçildi 

İlk yaptığınız besteyi hatırlıyor musunuz? 

11 yaşımdan beri beste yapıyorum. İlk bestemde ‘Bugünlerde Çok Sıkkın Canım’dı. O yaşta neye sıkkınsa canım artık… Bu bestem Milliyet Liselerarası Şarkı Yarışması’nda birinci olmuştu. Popüler şarkılarımdan bazılarını ise 14-15 yaşlarımda yazmaya başlamıştım.  

"Şarkılarımı onlardan duymak güzel"

Candan Erçetin’den Ebru Gündeş’e kadar birçok isim şarkılarınızı söyledi. En çok hangi sanatçının bestelerinizi yorumlamasından mutlu oldunuz? 

Geçen sene Demet Akalın’a son anda ‘Ders Olsun’ şarkısını yapınca çok heyecenlanmıştık. Çünkü son günde şarkıyı yazmıştım ve Demet’te o şarkıyla çıkmaya karar vermişti. Böyle enerjileri seviyorum ben. Mesela şimdi de Mustafa Ceceli’nin hazırladığı yeni albümünün çıkış şarkısı ‘Kıymetlim’ bana ait. Bu şarkıyı 6 aydır kendi kendime dinliyorum. Ebru Gündeş, Ajda Pekkan, Ferhat Göçer, Mustafa Ceceli, İrem Derici ve Demet Akalın gibi isimlerden şarkılarımı duymak da her zaman hoşuma gidiyor..

'Günahıyla sevabıyla şarkı yazıyorum'

Babanız Saim Akçıl, Klasik Batı Müziği'nin duayen isimlerinden biri. Eğitimini almış olmanıza rağmen, siz neden klasik müzik yerine popa yöneldiniz? 

Klasik Batı Müziği'nin kalıplarının içine çok giremedim. Aslında tam bir klasik piyanist olma yolunda ilerliyordum ama bir yandan da daha çok caz ve pop müziğine ilgi gösteriyordum. 8-9 yaşında bile okulda küçük, tatlı bir pop star gibi yürüyordum, sebepsizce (gülüyor) o havaya girmiştim. Popülerliği, pop müziği, daha çok insanla şarkı paylaşmam gerektiğini küçüklüğümden beri Allah bana fısıldıyordu sanki... Şimdi ise günahıyla, sevabıyla kendi yaptığım eserleri yazıyorum.

'Doğru isimlerle buluşuyoruz'

Verdiğim şarkının iki tarafında işe yaraması önemli. Şarkıyı verdim, para kazandımla olmuyor bu iş. Şarkıyı verdikten sonra hem benim hem de yorumcunun mutlu olması gerekiyor. Şarkım iki tarafın da kariyerine katkı sağlamalı. Bunun için de ortak noktalarda buluşmak benim için çok değerli. Son aylarda konser yoğunluğundan dolayı çok fazla şarkı yazamıyorum, yazdıklarım da benim için kıymetli oluyor. Doğru isimlerde halka ulaşsın istiyorum.  

'Entel müzik eleştirmenleri'

 Hayranınız olduğu kadar bazı kesimler yorumculuğunuzu eleştiriyor. Bu durumu nasıl karşılıyorsunuz? 

Aldığım ödüller, sokakta yaşadığım duygu, konserlerimdeki atmosfer bunlara cevap. Ama şu da var; konuşulmazsam sorun var demektir. 3-5 entel müzik eleştirmenine karşı, koca bir halkın ilgisini tercih ediyorum. Benimle veya eleştirdikleri birçok arkadaşımla müzik konuşabilecek kapasitede müzik eleştirmeni de görmüyorum etrafta.

İREM İLE DÜET MÜJDESİ

Yeni bir albüm çalışmanız var mı? 

Mustafa Ceceli’nin kardeşi Sinan Cece-li’nin çıkaracağı DJ albümünde İrem Derici ile ‘Birtanedir’ diye bir düet şarkımız ola-cak. Yeni single ise yaz aylarında olacak. Doğum günümde yani 20 Mayıs’taMarmaris’te beach açılışı yapacağım. Yeni şarkımı da ilk defa buranın açılışında söylemeyi istiyorum. Halkımın nabzını iyi tutuyorum

Son single çalışmanız beklenen ilgiyi gördü mü? 

Çok mutluyum ‘Şarttır’ın gidişatından. Üç ay içinde Youtube’da 76 milyon kere dinlenmiş. Güzel bir slogan oldu. Konserlerimde ‘Şarttır’ı defalarca söylemeden bitiremiyorum. Halkımın nabzını iyi tuttuğumu düşünüyorum ve mutluluğumu da hüzünümü de şarkılarımla onlara geçirmeye çalışıyorum.