1
Türkiye'de hizmet veren tüm mobil iletişim operatörlerinin CEO'larının katıldığı toplantıda yapılan yatırımlar ve yeni projeler anlatıldı
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, 4,5G'nin ilk gününde 4,5 milyon abonenin bu hizmeti aktif olarak kullanmaya başladığını bildirdi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan konuşmasında "Sayın Bakanlarım, sayın Müsteşarım, değerli katılımcılar, basınımızın değerli temsilcileri, hanımefendiler, beyefendiler. Bugün 4,5 G'nin ülkemizdeki ilk günü. Sözlerime başlamadan önce dün Diyarbakır'da yaşanan terör saldırısı sonucu vefat eden şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. 7 ailemize ateş düştü. Yakınlarına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Terörü bir kez daha lanetleyerek bu ilkleri yaşadığımız günde terörün son bulmasını diliyorum." dedi.
"BU HİZMETİ VATANDAŞLARIMIZLA BULUŞTURMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ"
Sayan, "1 Nisan 2016 Türkiye için çok önemli bir gün. Sizlerle birlikte dünyada kullanılan en son mobil iletişim teknolojisi olan 4,5 G hizmetine dün gee, 10 saat önce, bugünün ilk saatleri itibarıyle ülkemize hoşgeldin demenin ve bu hizmeti vatandaşlarımızla buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu 10 saat gibi sürede 3 operatörümüzün sorumlulurıyla biraz önce bu toplantıya girmeden önce son rakamları aldım. 4,5 G'nin ilk gününde 4,5 milyon abonemiz 4,5 G hizmetini aktif olarak kullanmaya başladı. Bunun da haberlerini vermek istiyorum. Dün gece 24.00 itibarıyle 4,5 G hizmetlerini Nükleer Güvenlik Zirvesi'yle Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan sayın Cumhurbaşkanımızla, sayın Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım ilk 'alo' diyerek, bu görüşmeyle ilk 'alo' gerçekleşmiş oldu. Bu vesile ile sayın Ulaştırma Denizcilik ve Habercilik Bakanımız Binali Yıldırım'ın selamlarını iletiyorum." dedi.
ÜRETEN BİR TÜRKİYE
Sayan, "Bugün sayın Başbakanımızla birlikte Diyarbakır seyahatine katılması gerektiğinden sizlerle birarada olamadım, onun adına sizleri ayrıca selamlamak istiyorum. Bakanlığımız, kurumumuz ve işletmecilerimiz tarafından uzun süredir yürütülen çalışmalar neticesinde bugün bunların neticelerini almaya başladık. Yeniden 4,5 G teknolojisinin ülkemize hayırlı, uğurlu olmasını diliyoruz. Türkiye'yi bilgi teknolojileri iletişim yolunda sadece kullanan değil aynı zamanda üreten bir ülke haline gelmesi için de bugün önemli bir gün. Mobil geniş bant, aslında bundan yaklaşık 7 yıl önce 2008'da 3 G teknolojisiyle hayatımıza girdi. Akıllı telefonlar ile mobil geniş bantın getirdiği imkanlar çerçevesinde özellikle son yıllarda gittikçe artan mobil uygulamalarıyla tanıştık." dedi.
"DÜNYADA EN HIZLI KULLANAN ÜLKE KONUMUNDAYIZ"
Sayan, "Çok çeşitli sosyal medya uygulamaları, konum ve hareketlerimizi algı ve gündelik hayatımızda yaptığımız işleri kolaylaştıran ve kullanıcıları sadece internet ortamında içerik kullanan değil, aynı zamanda içerik üreten kişiler haline de getiren sayısız uygulama 3 G mobil geniş bant hizmetler sayesinde mümkün hale geldi. Ancak artık teknolojinin hızı 3 G'yi de eskitti. Bugün startını vermiş olduğumuz 4,5 G hizmetleri bir önceki nesil olan 3 G mobil hizmetlere göre birçok üstünlük getiriyor. 4,5 G ile en az 10 kat daha hızlı internete kavuşmuş olduk. Buradan şununda müjdesini vermek istiyorum; bugün itibarıyla 4,5 G hizmetlerini dünyada en hızlı kullanan ülke konumundayız. Yani mobil geniş bant internette en hızlı ortalamalara sahip ülke biziz bugün itibariyle." dedi.
"HAYALLERİMİZİN DE ÖTESİNDE"
Sayan, "Veri paketlerinde gecikmenin azalması, daha net video görüşmelerinin gerçekleşmesi, kapsama alanıyla ilgili sorunların azalması da 4,5 G ile mümkün. Bu imkanlar sayesinde önümüzdeki dönemde çok daha yenilikçi ve hayallerimizin de ötesinde mobil uygulamalarla karşılaşmaya artık hazırız" dedi.